Локдаун в Києві: які будуть обмеження та як отримати спецперепустку для транспорту

Читать на русском
Карантин у Києві посилюють із 5 квітня. Список обмежень, чи буде комендантська година, як отримати спецпропуск для транспорту – в матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

У Києві щодня підтверджують більше тисячі нових випадків захворювання на COVID-19. З 20 березня в місті оголосили суворий карантин, який мав закінчитися 9 квітня. Але ситуація ускладнилася і міська влада анонсували ще більш жорсткі обмеження від понеділка. «Слово і діло» відповіло на п'ять основних запитань, які стосуються посилення карантину в столиці.

Які обмеження будуть у Києві з 5 квітня

З понеділка у столиці, крім обмежень «червоної» зони, діятиме і низка нових. Карантин буде такий:

  • припинено роботу закладів культури;

  • закриті торгово-розважальні центри;

  • заборонено проведення масових заходів, а також релігійних богослужінь (якщо не забезпечена площа приміщення не менше 10 квадратів на людину);

  • не допускається присутність глядачів на спортивних змаганнях;

  • заклади громадського харчування працюють тільки на доставку і на винос;

  • перукарні, салони краси працюють за попереднім записом;

  • спортзали і фітнес-центри закриті;

  • підприємства і організації повинні перейти на дистанційну роботу;

  • всі школи і дитячі садки закриті;

  • продуктові ярмарки заборонені;

  • весь громадський транспорт буде працювати за спецперепустками – тільки для працівників критичної інфраструктури.

Контролювати дотримання карантину будуть Національна та патрульна поліція, київське управління Держспоживслужби, «Муніципальна охорона», управління «Укртрансбезпеки».

Коли закінчиться локдаун у столиці

Поки що ці суворі обмеження діятимуть до 16 квітня. Але в КМДА допустили, що продовжать локдаун, якщо епідеміологічна ситуація в місті не покращиться.

«Ми не можемо спрогнозувати, якою буде ситуація з захворюваністю. Але сподіваємося, що ці три тижні карантину до 16 квітня вже почнуть давати результати, і у нас буде позитивна динаміка в середині квітня. Розірвемо ланцюжок захворюваності і зможемо розглядати варіант ослаблення обмежень», – сказав заступник голови КМДА Валентин Мондрієвський.

Як і хто може отримати спецперепустку для проїзду в громадському транспорті

Скористатися громадським транспортом з 5 квітня можна буде тільки за спеціальною перепусткою (але платити за проїзд все одно доведеться). Перепустки отримають працівники критичної інфраструктури – медики, рятувальники, працівники соціальної сфери, транспорту, торгівлі, комунальники, військовослужбовці. Кількість перепусток обмежена – близько 400 тисяч. Крім пропуску з собою потрібно буде мати документ про посвідчення особи.

У КМДА зауважили, що кількість наземного транспорту на час локдауну зменшувати не будуть. Метро також працюватиме за звичайним графіком.

Для отримання спецперепусток на співробітників керівники підприємств і організацій повинні надіслати листа на директора Департаменту транспортної інфраструктури виконавчого органу КМДА. У листі потрібно вказати:

  • назву підприємства;

  • обґрунтування необхідності отримання спецперепусток;

  • обґрунтування кількості спецперепусток із зазначенням штатної чисельності працівників підприємства;

  • реквізити підприємства із зазначенням розташування;

  • контактна особа для отримання спецперепусток із зазначенням номера телефону.

У спецперепустці для проїзду повинна бути така інформація:

  • назва підприємства або організації;

  • ПІБ і посада людини;

  • мокра печатка підприємства і підпис керівника.

Перепустки діятимуть до 16 квітня.

Чи введуть у Києві комендантську годину

Кілька днів тому низка ЗМІ повідомили, що в Києві на час локдауну можуть запровадити комендантську годину з 22:00 – рішення ухвалить Верховна рада.

Нагадаємо, що відповідно до закону, комендантську годину в Україні можуть ввести тільки за умови дії надзвичайного стану. Або треба вносити зміни в законодавство.

Чутки про комендантську годину спростували і в КМДА, і в Держспоживслужбі Києва. «Може, хтось і обговорює введення комендантської години, але на офіційних нарадах про це поки не йдеться», – заявив заступник глави адміністрації Володимир Прокопів.

Інформацію не підтвердив також міністр охорони здоров'я Максим Степанов: «Ми ніколи не вели таких розмов. Запровадження комендантської години, якщо говорити навіть чисто юридично, можливо, тільки якщо на території країни буде введено надзвичайний стан. Там є відповідний механізм введення цього надзвичайного стану, узгодження, відповідно, Верховною радою, затвердження президентом, після чого можуть бути введені такі заходи».

Карантин у Києві: на яку допомогу розраховувати бізнесу

Верховна рада 30 березня ухвалила закон, який передбачає 8 тисяч гривень допомоги ФОП або працівникам малих підприємств. Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що Кабмін повинен затвердити порядок здійснення виплат місцевою владою, після цього в КМДА розкажуть про подальші кроки.

Також Кличко збирається на найближчій сесії Київради запропонувати розширити пільги для малого і середнього бізнесу:

  • збільшити розмір фінансово-кредитної підтримки малого і середнього бізнесу;

  • знизити плату за розміщення зовнішньої реклами та реклами на комунальному транспорті до 50%;

  • зменшити розмір пайової участі з 50% до 1 гривні в утриманні об'єктів благоустрою власниками закладів громадського харчування.

Нагадаємо, які карантинні обмеження діють в обласних центрах України, можна прочитати в нашому матеріалі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: