У чому різниця між CoviShield і CoronaVac – коментар лікаря

Читать на русском
Вакцини не є взаємозамінними - тим, кому перше щеплення робили вакциною CoviShield, не можна робити друге щеплення препаратом CoronaVac.
Ілюстративне фотоAP Photo

**Індійська вакцина CoviShield і китайська вакцина виробництва компанії Sinovac, які закупила Україна, однаково ефективні проти коронавірусу. Однак китайська вакцина більш зручна в застосуванні. ** Про це розповіла лікар-епідеміолог Людмила Мухарська в ефірі телеканалу "Україна 24».

«Я б не говорила, що краще, а що гірше. Мета кожної вакцини - захистити людину. І та, і інша вакцина зробить захист, але вакцини зроблені на різних платформах. Я б говорила про логістику. Вакцина, яку ми зараз отримуємо, поставляється в шприцах, шприц-дозах. Тобто не 10-дозний флакон, коли ми повинні зібрати разом 10 осіб і провакцинувати. Зручніше та економічніше в цьому плані», - пояснила вона.

Мухарська також підтвердила, що вакцини не є взаємозамінними. Це означає, що вони несумісні та тим, кому перше щеплення робили вакциною CoviShield, не можна робити друге щеплення препаратом CoronaVac. Лікар зазначила, що по ідеї всім, кому вже кололи індійський препарат, повинно вистачити вакцини на друге щеплення.

«Наскільки я розумію, ті 500 тисяч доз Covishield, які ми отримали, потрібно розділити навпіл. І таким чином, кожна людина, яка отримала першу дозу, повинна отримати й другу саме цією вакциною. Якщо ми маємо інформацію від індійського виробника, що інших вакцин не буде, це треба обов'язково передбачити в подальшій вакцинації. Якщо першу дозу отримають 250 тисяч осіб, то треба зупинитися, і інші 250 тисяч повинні йти на другу дозу саме для цих людей. Якщо буде інформація, що ми будемо надалі отримувати саме цю вакцину, на платформі Covishield, то тоді, ймовірно, можна продовжувати вакцинацію першими дозами», - сказала вона.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Індія призупинила експорт вакцини від коронавірусу Oxford-AstraZeneca. Причиною називали зростання захворюваності в Індії та бажання розширити вакцинацію в самій країні.

25 березня в Україну прибула перша партія китайської вакцини від коронавірусу CoronaVac виробництва компанії Sinovac - всього Україна замовила 2 мільйони доз вакцини.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: