НБУ розкритикував законопроєкт «Слуги народу» про валютні кредити

Читать на русском
Національний банк розкритикував законопроєкт №4475 авторства Слуги народу про обов'язкову реструктуризацію кредитів у іноземній валюті. Верховна рада на минулому тижні ухвалила його у першому читанні.
Фото з відкритих джерел

Національний банк розкритикував законопроєкт №4475 авторства «Слуги народу» про обов'язкову реструктуризацію кредитів у іноземній валюті. Верховна рада минулого тижня ухвалила його у першому читанні.

Про це йдеться на сайті НБУ.

«Реструктуризація боргу валютних позичальників має відбуватися на ринкових, прийнятних і для банків, і для позичальників, збалансованих умовах. Механізм для проведення такої реструктуризації вже існує», – заявили у Нацбанку.

У відомстві відзначають, що банки пропонують валютним позичальникам власні програми добровільної реструктуризації заборгованості.

Регулятор нагадав, що до 21 квітня 2021 року діє мораторій на стягнення майна за валютними кредитами. Мораторій був введений у 2014 році для захисту валютних позичальників, у зв'язку з кризою і різкою девальвацією.

Законопроєкт також пропонує продовжити на три роки мораторій на стягнення майна за валютними кредитами, який спливає 21 квітня 2021 року.

«Ми вважаємо, що подовження дії мораторію на три роки, передбачене законопроєктом №4475, знову законсервує, а не вирішить проблему валютних кредитів», – йдеться у заяві НБУ.

Нагадаємо, що введення мораторію у 2014 році було пов'язано з тим, що більшість валютних кредитів брали, коли долар ще коштував 5,05 грн. Відтоді гривня двічі сильно девальвувала, і залишок боргу позичальників фактично подорожчав удвічі, багато хто з них більше не в змозі повноцінно обслуговувати кредити.

Зазначимо, що валютні кредити в Україні заборонені з червня 2009 року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: