Денісова заявила про порушення прав утримуваних кримських татар

Читать на русском
Омбудсмен Людмила Денісова звернулася до російського омбудсмена і генпрокурора РФ через порушення прав утримуваних кримських татар Джеміля Гафарова і Яшара Шіхаметова.
фото з відкритих джерел

Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова звернулася до російської колеги Тетяни Москалькової і генпрокурора РФ через порушення прав утримуваних кримських татар Джеміля Гафарова і Яшара Шіхаметова.

Про це Денісова написала у Facebook в п'ятницю, 19 березня і закликала вжити необхідних заходів.

Денісова уточнила дані щодо затриманих кримських татарУ Криму під час обшуків в будинках кримських татар 17 лютого було затримано шість осіб. Омбудсмен Людмила Денісова назвала імена затриманих.

«Незаконно утримуваних кримських татар Джеміля Гафарова, який знаходиться в «ФКУ СИЗО-5 ГУФСИН России по Ростовской области» та Яшара Шіхаметова, який тримається в «ФКУ СИЗО-1 УФСИН России по Республике Крым и г. Севастополю» позбавляють права на отримання медичної допомоги», - написала вона.

За словами омбудсмена, у Джеміля Гафарова, інваліда II групи, загострилися хронічні хвороби - ниркова недостатність 4 стадії, ішемічна хвороба серця та інші. Понад рік він не отримує належної медичної допомоги, а його звернення до медичної частини СІЗО ігноруються і залишаються без будь-якої реакції.

Яшар Шіхаметов також скаржиться на сильні болі в нирках. Він викликав лікаря кілька разів. Йому було проведено огляд, проте ні діагнозу, ні лікування досі не призначено, повідомила уповноважена ВР.

Денісова нагадала, що відповідно до КПК РФ, при виявленні у обвинуваченого важкого захворювання, що перешкоджає його утриманню під вартою, запобіжний захід у вигляді взяття під варту змінюється на більш м'який.

Вона зазначила, що такі дії, згідно з Конвенцією про захист прав людини і основних свобод, прирівнюються до тортур і нелюдського поводження.

«Прошу уповноваженого з прав людини РФ Тетяну Москалькову терміново вжити необхідних заходів з метою відновлення прав Джеміля Гафарова та Яшара Шіхаметова. Звертаюся до генерального прокурора РФ з вимогою притягнути до кримінальної відповідальності винних посадових осіб у вчинені ними злочинів передбаченими статтями 124, 124.1, 125 Кримінального кодексу РФ, а саме через ненадання медичної допомоги незаконно утримуваним громадянам України», - додала омбудсмен.

Нагадаємо, 17 лютого в Криму пройшли масові нічні обшуки у будинках кримських татар.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: