Підкуп голови Держагентства: ВАКС розглядатиме справу директора підприємства

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і відмовив у задоволенні клопотання обвинуваченого про направлення його кримінального провадження до іншого суду.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд залишив у себе кримінальне провадження за обвинуваченням генерального директора державного спеціалізованого підприємства «Об'єднання «Радон» Ігоря Буксанчука у спробі підкупу тимчасової виконувачки обов'язків голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Катерини Павлової.

Таке рішення 5 березня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Гендиректор «Об'єднання «Радон» Буксанчук подав клопотання про направлення кримінального провадження з Вищого антикорупційного суду до Печерського районного суду Києва. На його думку, ця справа не підсудна ВАКСу і надійшла до нього з порушенням правил предметної підсудності. Обвинувачений вказував, що він не є державним службовцем, посада якого належить до категорії «А», а кримінальне правопорушення не було вчинено щодо службової особи, визначеної у законодавстві.

Вивчивши клопотання, судді відмовили в його задоволенні. Колегія вказала, що т.в.о керівника Державного агентства України з управління зоною відчуження належить до категорії «А» як керівника центрального органу виконавчої влади, а тому справа підсудна ВАКСу.

Як відомо, Буксанчуку повідомили про підозру у наданні неправомірної вигоди колишній т.в.о голова ДАЗВ Катерині Павловій. Детективи НАБУ встановили, що 27 лютого Буксанчук надіслав Павловій листа з проханням погодити йому виплату премії за 4 квартал 2019 року. Також 4 березня він надіслав їй лист з проханням погодити йому виплату річної премії відповідно до контракту.

Вже 5 березня в кабінеті тимчасової голови ДАЗВ гендиректор «Радону» висловив їй пропозицію надання неправомірної вигоди за призначення йому премій. При цьому зазначив, що розмір неправомірної вигоди прямо залежить від розміру нарахованих йому премій і буде складати 50% від них. 18 березня під час зустрічі з Павловою Буксанчук підтвердив останній раніше надану пропозицію про передання неправомірної вигоди за встановлення йому премій та роз'яснив їй що згідно з контрактом та постановою Кабінету міністрів Україні рішення про розмір премії за підсумками роботи за квартал та за рік ухвалює саме вона.

25 березня підозрюваний в приміщенні ДАЗВ попросив Павлову про встановлення йому премії за підсумками роботи за 4 квартал 2019 року в розмірі 300% від посадового окладу, а також встановлення йому премії за підсумками роботи за 2019 рік в розмірі 15 окладів. При цьому Буксанчук зазначив, що розмір неправомірної вигоди, яку він пропонує тимчасовій голові Держагентства за встановлення йому премій в таких розмірах, буде складати 300 тисяч гривень. Пізніше в месенджері WhatsApp гендиректору «Радону» написав Павловій, що забув про 19,5% податку з таких премій, а значить сума неправомірної вигоди буде зменшена.

29 березня йому погодили премії в розмірі 290% за 4 квартал 2019 року, а також встановлення йому премії за підсумками роботи за 2019 рік в розмірі 15 окладів. 8 квітня Буксанчук у кабінету Павлової передав їй 210 тис. грн. Лише 27 квітня йому повідомили про підозру.

Нагадаємо, суд визначив заставу гендиректору ДСП «Радон». Пізніше Буксанчука тимчасово відсторонили від посади.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: