Міністр агрополітики прокоментував виведення капіталів через експортні операції з зерном

Читать на русском
В парламенті вже довго точаться розмови про схеми на експорті українського зерна. Нардепи стверджують – за участі світових зернотрейдерів з країни виводять мільярди доларів валютної виручки.  Профільний міністр уперше публічно висловився з цього приводу.
Роман Лещенкоlatifundist.com

Фіктивні компанії в Україні продають українське зерно фіктивним фірмам за кордон, щоб залишити там валютну виручку і не повертати її в Україну. Про це заявив міністр аграрної політики України Роман Лещенко в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера», 5 березня, на тему «Як обкрадають Україну».

За словами міністра, чверть земель сільськогосподарського призначення перебувають в тіні, і Україна втрачає мільярди доларів через те, що не відслідковує походження і рух зерна, яке вивозять за межі країни.

«Сьогодні агросектор, з точки зору державної підтримки, має нікчемні 4-5 млрд грн. І ми, щоб підтримати малого фермера, щоб дати дотацію на корову, виборюємо ці копійки, а вони лежать у нас просто на землі – тільки треба жорсткий контроль, система оподаткування, відкритий простір даних, мінімізація кількості чиновників, а найголовніше – чітка послідовна структура руху товару. Зерно вирощене на полі – ми бачимо з супутника, що там росте, кадастровий номер земельної ділянки – і трейдер, який купує цю продукцію, має чітке походження товару. Де ти взяв це зерно, яке ти експортуєш?. Ти прийшов до держави відшкодувати ПДВ? Покажи кінцевий хід цього товару», – сказав міністр.

ЯК ОБКРАДАЮТЬ УКРАЇНУ — СВОБОДА СЛОВА САВІКА ШУСТЕРА — НОВИЙ ВИПУСК ВІД 05.03.21Савік Шустер

Нагадаємо, раніше нардеп Заблоцький повідомляв про схему з відмивання грошей та ухилення від сплати податків, в якій нібито беруть участь понад півтисячі фіктивних експортерів та стільки ж фіктивних офшорних імпортерів. За словами депутата, зерно закуповується у фермерів за доларову готівку, експортується, а валюта не повертається. При цьому до схем нібито втягнуті зернотрейдери зі світовим ім'ям.

Пізніше голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що Офіс генерального прокурора порушив кримінальне провадження за цим фактом. За словами Гетманцева, до держбюджету через шахрайської схеми з зерном не повертається 2 млрд доларів валютної виручки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: