Як змінювалися ціни на основні харчі в 2018-2021 роках

Читать на русском

В Україні на початку року зросли ціни майже на всі базові продукти. Подорожчали крупи (рис, гречка, пшоно) хліб, м'ясо, молочні продукти (сир, сметана), соняшникова олія, яйця та овочі (буряк, картопля, цибуля). Зростання продовольчих цін відчули не тільки українці, це загальносвітова тенденція: за даними ООН, в січні ціни різко зросли в усьому світі, досягнувши найвищого рівня з липня 2014 року. «Слово і діло» пропонує подивитися, як змінювалася вартість основних харчів в Україні останні кілька років.

Від 2018 року зросли у ціні всі базові продукти. Відчутно подорожчало м'ясо: на початку 2018 року кілограм яловичого гуляшу коштував 122,78 грн, на початку 2019-го – 136,36 грн, в 2020-му – 143,96 грн. За рік вартість яловичини плавно виросла до 164,4 грн, а в лютому 2021-го вона вже коштувала 170,3 грн.

Майже вдвічі з 2018 року зросла вартість гречки. У січні 2018-го кілограм крупи коштував 23 грн, на початку 2019 року гречка подешевшала до 17,07 грн, на початку 2020-го коштувала вже 30,2 грн. Станом на лютий цього року кілограм гречки коштував 40,41 грн.

Рис також подорожчав: на початку 2018 року кілограм коштував 23,31 грн, в 2019-му – 22,25 грн, в 2020-му – 23,94 грн. У січні цього року рис коштував 31,8 грн, в лютому – 33,25 грн.

Десяток яєць на початку 2018 року коштував 33,25 грн, наступні два роки ціна була нижче. У січні 2020 року яйця коштували 26,61 грн за десяток, в квітні – 16,62 грн. З липня минулого року ціна почала зростати – з 22,84 грн до 37,79 грн в лютому 2021-го.

За три роки подорожчав також хліб. Нарізний батон на початку 2018 року коштував 9,8 грн, в 2019-му – 12,55 грн, в 2020-му – 13,44 грн. У січні цього року батон коштував 14,99 грн, в лютому – 15,84 грн. Вартість житнього хліба зросла з 14,85 грн до 24,62 грн.

Пшеничне борошно за кілька років подорожчала майже на 7 гривень: у січні 2018 року кілограм коштував 11,65 грн, в січні 2021-го – 18,13 грн. Станом на лютий ціна на борошно трохи знизилася – до 17,94 грн.

Ціна на цукор з 2018 року зросла майже на 5 гривень, причому на початку 2019-2020 років вона була нижче і почала зростати з жовтня минулого року. У січні 2021 року кілограм цукру коштував 20,76 грн, в лютому – 21,89 грн.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, скільки основних харчів з’їли українці за останні 10 років.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps


Підписуйтесь на наш аккаунт в Telegram, щоб першими отримувати важливі новини та аналітику.


Поділитися:
АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО
Підпишіться на наш канал