Українські банки зобов'язали розкривати банківську таємницю на запит держвиконавців

Читать на русском
Національний банк України вніс зміни до правил збереження, захисту, використання та розкриття банківської таємниці від 14.07.2006 року.
Національний банк УкраїниВікіпедія

В Україні, починаючи з 16 лютого 2021 року українським банкам наказано за запитом державних виконавців негайно надавати інформацію про рахунки боржника та кількості грошей на них в обсязі, який запитує виконавець. Традиційно ці дані становлять банківську таємницю.

Про зміни повідомив заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко.

За словами Гайченко, з метою забезпечити доступ виконавців до засобів боржників, Національний банк України вніс зміни до правил збереження, захисту, використання та розкриття банківської таємниці від 14.07.2006 року.

«Інформація, яку надаватимуть банки на вимогу виконавців щодо наявності, стану рахунків боржника відтепер в обов'язковому порядку повинна містити номери рахунків, відкритих боржником в банку, а також суми коштів, які є на таких рахунках», - зазначив він.

Заступник міністра резюмував, що нові зміни полегшать і прискорять роботу державних виконавців і дадуть поштовх до автоматизації процесу збору та обробки інформації про боржників.

Нагадаємо, що у 2020 році Національний банк України через всі канали отримав і опрацював близько 49,5 тисячі скарг від українців. 2 171 скарга з них стосувалася діяльності колекторів - загалом, колектори визнані однією з найбільш вагомих проблем минулого року.

Про те, як в Україні передбачається законодавчо врегулювати проблему колекторів, читайте в нашій статті.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: