Кравчук підтвердив небезпеку екологічної катастрофи для ОРДЛО

Читать на русском
Основна небезпека для тимчасово окупованих територій виходить зі старої шахти, де за часів СРСР проводилися ядерні випробування
Леонід КравчукВести.юа

Тимчасово окуповані Росією території Донбасу дійсно зараз знаходяться на межі екологічної катастрофи - в першу чергу через можливість радіоактивного зараження територій.

Про це розповів голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук під час виступу в Раді безпеки ООН

Кравчук нагадав, що Україна за часів СРСР стала місцем проведення ядерного випробування. У 1979 році на території шахти «Юнком», яка зараз знаходиться на окупованій території, радянський уряд експериментував з підземними ядерними вибухами.

«Після вибуху в шахті утворилася радіоактивна порожнина, з якої постійно відкачували воду, щоб радіація не потрапляла на поверхню і в ґрунтові води. Майже три роки тому окупаційна адміністрація припинила відкачування підземних вод, і радіація вже проникає до горизонтів питної води», - зазначив Кравчук.

При цьому через російську агресію МАГАТЕ з 2014 року не в змозі здійснювати перевірку локацій на окупованих територіях, де є небезпека радіоактивних витоків.

«Україна робить конкретні зусилля, але дотепер ми не отримали відповіді російської сторони на наш відповідний запит, що викликає у нас глибоке занепокоєння», - підсумував Кравчук.

Раніше міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Рєзніков також заявляв, що окуповані Росією території Донбасу на цей момент знаходяться на межі екологічної катастрофи через низку причин.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: