У НСЖУ відреагували на закриття трьох телеканалів

Читать на русском
У Національній спілці журналістів України (НСЖУ) висловили стурбованість позасудовим застосуванням обмежувальних заходів стосовно трьох українських телеканалів.

У Національній спілці журналістів України (НСЖУ) висловили стурбованість позасудовим застосуванням обмежувальних заходів стосовно трьох українських телеканалів.

Про це йдеться в заяві секретаріату НСЖУ, схваленого за підсумками онлайн-засідання 8-9 лютого.

У НСЖУ відзначили, що не захищають редакційну політику будь-яких медіа, в тому числі й телеканалів 112 Україна, NewsOne і ZIK, але при цьому виступають за дотримання гарантованих законом прав українських ЗМІ та українських журналістів.

«Право держави законно захищати інформаційний простір від фейків і пропаганди незаперечна, тим більше - в умовах гібридної війни, розв'язаної проти України. Водночас застосування інструменту санкцій РНБО і припинення роботи медіа мають ґрунтуватися на публічних доказах і відбуватися з дотриманням визначених законом процедур», - йдеться в повідомленні.

У НСЖУ відзначають, що відповідно до своїх статутних завдань та повноважень захищають ЗМІ в конфліктах із владою, але при цьому підкреслюють, що «свобода слова не дає підстав журналістам зловживати нею, де б вони не працювали».

Пропаганда або журналістика: як світ бореться з фейками КремляУ світі давно вже навчилися відрізняти пропаганду від журналістики і тому ніхто не здивований санкціями проти українських каналів.

«І коли будь-яке медіа дозволяє собі ставити під сумнів національну державність і територіальну цілісність України, виправдовувати досконалу проти неї збройну агресію - цим діям повинні своєчасно давати оцінку компетентні державні органи, не чекаючи зручного політичного моменту», - йдеться в заяві.

У Спілці засуджують заклики до насильства щодо журналістів і працівників ЗМІ та підкреслюють, що за редакційну політику відповідальні перш за все власники і топменеджери ЗМІ, а на виявлені порушення повинен реагувати Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, що має для цього відповідні повноваження.

«Позасудові обмежувальні заходи - сам по собі небезпечний прецедент. Цей інструмент може бути використаний для тиску на інших мовників або для прийняття аналогічних санкцій», - йдеться в заяві.

У НСЖУ підкреслюють, що свобода слова в Україні передбачає широку дискусію із суспільно-політичних питань, але лише на основі дотримання законів.

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції проти телеканалів NewsOne, ZIK та «112 Україна», а також їх власника - народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака (якого називають «правою рукою» Віктора Медведчука).

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: