У М’янмі лікарі готують страйк через протест проти дій військових

Читать на русском
Після військового перевороту в М'янмі множаться заклики до мирного вираження незгоди з діями військових.
Фото - EPA-EFE/MAUNG LONGLAN

Після військового перевороту в М'янмі множаться заклики до мирного вираження незгоди з діями військових.

Як пише RFI, у групі під назвою «Рух громадянської непокори» до ранку 3 лютого складалися 150 тисяч осіб. Ініціаторами створення руху стали співробітники державних медичних установ.

Переворот у М’янмі: військові пообіцяли влаштувати перевибори через рікВійськові, які 1 лютого захопили владу у М’янмі, заявили, що позачергові вибори до парламенту країни відбудуться через рік, а також пообіцяли мирно передати владу переможцям.

Вони оголосили про те, що почнуть страйк на знак протесту проти дій військових, що захопили владу. Персонал близько 40 лікарень в найбільших містах М'янми заявив про намір підтримати страйк. Також в соцмережах ініціативу підтримують студенти та молоді жителі М'янми.

Організатори акції сподіваються, що незабаром до них приєднаються представники інших професійних сфер.

Повідомляється, що жителі М'янми також мають намір щодня о 20 годині вечора визирати у вікна або виходити на балкони та стукати по металевих каструлях і ковшам.

Такий ритуал зазвичай проводиться бірманцями для вигнання демонів, однак у цей раз він став способом висловити незгоду з присутністю військових у влади.

Вчора глави МЗС країн G7 і верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки засудили державний переворот в М'янмі.

Нагадаємо, 1 лютого військові захопили владу у М’янмі та затримали президента, лауреатку Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі. Заколотники оголосили в країні надзвичайний стан та пообіцяли влаштувати нові парламентські вибори через рік.

Через переворот у М'янмі українців попросили тимчасово не відвідувати цю країну. Тим, хто вже перебуває в ній, рекомендується зв'язатися з українським посольством в Таїланді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: