Країни G7 засудили переворот у М’янмі

Читать на русском
Міністри закордонних справ країн Великої сімки засудили військовий переворот, що стався у М’янмі в понеділок, та закликали військових, котрі захопили владу в країні, негайно відновити діяльність демократичних інституцій.
Фото: Daily Sun

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» засудили військовий переворот, що стався у М’янмі в понеділок, та закликали військових, котрі захопили владу в країні, негайно відновити діяльність демократичних інституцій.

Про це йдеться у спільній заяві міністрів G7, текст якої оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

Топ-10 збройних конфліктів у 2020 роціВійна на Донбасі посіла останнє місце в топ-10 світових збройних конфліктів, на які цьогоріч варто звернути особливу увагу.

«Ми, міністри закордонних справ G7 – Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів, а також високий представник Європейського Союзу, є єдиними у засудженні перевороту у М’янмі. Ми глибоко занепокоєні арештами політичних лідерів та активістів громадянського суспільства, включаючи канцлера та президента, а також переслідуваннями медіа», - йдеться у документі.

У ньому також міститься заклик до негайного скасування надзвичайного стану та відновлення влади демократично обраного уряду.

Міністри наголосили, що результати виборів, які відбулися в країні у листопаді минулого року, мають поважатися, а обраний парламент має бути скликаний якнайшвидше.

Вони зазначили, що обмеження, які військові застосували на поширення інформації, є предметом особливого занепокоєння, оскільки цивільні люди, представники громадянського суспільства та медіа не мають піддаватися репресіям у будь-якій формі.

«Міністри закордонних справ нагадують про спільне комюніке від 2019 року, в якому підтвердили підтримку демократичному розвитку М’янми, миру та притягненню до відповідальності за порушення прав людини. Ми залишаємося поряд із народом М’янми, який хоче бачити демократичне майбутнє», - зазначили дипломати.

Нагадаємо, 1 лютого військові захопили владу у М’янмі та затримали президента, лауреатку Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі. Заколотники оголосили в країні надзвичайний стан та пообіцяли влаштувати нові парламентські вибори через рік.

Через переворот у М'янмі українців попросили тимчасово не відвідувати цю країну. Тим, хто вже перебуває в ній, рекомендується зв'язатися з українським посольством в Таїланді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: