Вітренко назвав причини рекордно низьких запасів вугілля

Читать на русском
У опалювальний сезон Україна входила із рекордно великими запасами вугілля, але станом на січень 2021 року ці показники є рекордно низькими з кількох причин.
Фото: Українська правда

У опалювальний сезон Україна входила із рекордно великими запасами вугілля, але станом на січень 2021 року ці показники є рекордно низькими з кількох причин.

Про це сказав тимчасово виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко в інтерв'ю «Українській правді».

«На початку опалювального сезону у нас були рекордні запаси вугілля, але оскільки сталася така ситуація, теплова генерація почала рекордними темпами «відпрацьовувати» запаси вугілля. Відповідно, ми заходимо в січень із рекордно малими запасами вугілля», - зазначив Вітренко.

Він пояснив, що це було викликано декількома факторами.

«Один із них полягає в тому, що у четвертому кварталі 2020 року, особливо в листопаді-грудні, істотно, понад прогноз, зросло споживання електроенергії населенням. Воно вийшло на докризовий рівень. Це було несподівано для тих, хто складав цей прогноз», - сказав чиновник.

З іншого боку, за його словами, істотно впало виробництво електроенергії, сонячної та вітрової генерації, а НАЕК Енергоатом розпочав ремонт енергоблоків на АЕС.

«Він дивився на прогноз міністерства і розумів, що може виконати план, навіть якщо поставить певні блоки на ремонт. Ось що виходить: Енергоатом ставить блоки на ремонт, сонце і вітер дають менше електроенергії, а люди починають набагато більше споживати», - зазначив Вітренко.

Нагадаємо, станом на липень 2020 року запаси вугілля перевищували торішні в 1,9 разу, а мазуту - в 1,4 разу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: