Імпорт вугілля та електроенергії: чи може Україна обмежити постачання

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Без імпорту вугілля Україна обійтися не зможе, а ось від імпорту електроенергії можна відмовитися, спостерігається профіцит електроенергії. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив експерт з питань енергетики Сергій Дяченко.

«Україні не обійтися без імпорту вугілля. Ми практично не видобуваємо вугілля антрацитної групи. Вугільні групи ми можемо видобувати, проте все одно для того, щоб забезпечити себе повністю вугіллям, потрібно провести модернізацію енергоблоків. Зокрема, потрібно перевести їх на вугілля», – пояснив Дяченко.

Енергетик підкреслив, що імпорт із РФ сумнівної якості, у них зовсім не багато вугілля без сірки. Найгірше, що без цього вугілля не обійтися Україні, адже модернізацією займалися зовсім слабо і не довго.

«ДТЕК щось намагався робити, але навіщо інвестувати в модернізацію, якщо можна купувати. Тобто суть у тому, що повинна бути державна програма, узгоджена з ДТЕК, щоб відмовитися від імпорту вугілля. Це не швидко і не просто», – розповів Дяченко.

При цьому енергетик пояснив, що з імпортом електроенергії ситуація теж непроста, але більш оптимістична.

Початок опалювального сезону в Україні в 2014-2018 рокахОпалювальний сезон в Україні стартує найчастіше на початку жовтня. На підключення всіх об'єктів в країні йде близько місяця.

«Таке враження, що постачання відбувається в невеликих обсягах і дуже дешево. Росіяни постачають нам електроенергію дешевше, ніж своєму населенню. Однак ці поставки можуть згодом за обсягом розширитися. З точки зору енергетичної безпеки можуть бути проблеми. Тим паче, що це країна-агресор», – роз'яснив Сергій Дяченко.

Для України бонус у тому, що постачання дешеве, тому наші компанії теж не можуть завищувати ціни, уточнив енергетик. Однак, на його думку, відносини з РФ все одно краще розірвати зараз.

Він наполіг, що імпорт е/е з РФ, як стратегічного товару, украй небажаний. Тим більше з точки зору покриття потреб в імпорті немає необхідності, уточнив він.

«Потрібно також розуміти, що в нас монопольна структура виробництва електроенергії. Потрібен контроль із боку АМКУ, регуляторів. Реформа в цій галузі провалилася. Як результат, для того, щоб отримати дешеву електроенергію, ми змушені імпортувати її з країни-агресора», – прокоментував Сергій Дяченко.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський доручив міністру енергетики та захисту навколишнього середовища терміново обмежити імпорт вугілля і електроенергії.

Також «Слово і Діло» пропонує згадати, яким був опалювальний сезон у 2014-2019 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: