Ексменеджер Burisma знову спробував оскаржити підозру від НАБУ

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і відмовив у задоволенні скарги адвоката колишнього менеджера групи компаній на повідомлену йому підозру.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд не скасував підозру колишньому менеджеру групи компаній Burisma Group Андрію Кічі, якого Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у причетності до надання $5 млн хабаря їхнім керівникам.

Таке рішення 25 січня ухвалила слідча суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Адвокат Кічі подав до суду скаргу на повідомлену підозру, оскільки, на його думку, вона незаконна та необґрунтована. Він вказував, що підставами для скасування підозри є відсутність процесуального рішення прокурора про доручення вручити повідомлення про підозру; порушення субординації в групі прокурорів; підписання підозри в умовах реального конфлікту інтересів, а також відсутність доказів обґрунтованості підозри.

Проте, вивчивши скаргу, суддя відмовила в її задоволенні. Вона вказала, що Холодницький на момент вручення підозри діяв ніяк процесуальний керівник у справі, а як уповноважений суб'єкт на вручення підозри адвокату, тобто як заступник генерального прокурора. Також суддя відкинула твердження про конфлікт інтересів та недостатності доказів для підозри.

Як відомо, НАБУ і САП заочно повідомили Злочевському про підозру в організації надання $5 млн неправомірної вигоди їхнім керівникам за закриття справи про заволодіння рефінансуванням Національного банку Реал банком, де підозрюваним є й ексміністр екології. Пізніше його викликали на допит, а через неявку оголосили в розшук. Після цього Злочевського заочно взяли під варту.

Нагадаємо, НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабара Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 5 млн доларів. За версією слідства, зазначені особи намагалися підкупити керівників антикорупційних органів за те, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру Злочевському. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів.

Спочатку ВАКС взяв під варту колишнього менеджера Burisma Group Андрія Кічу з альтернативою 40 млн грн застави, які за нього внесли. Також суд заарештував першого заступника начальника київської податкової Миколу Ільяшенка із заставою в 84 млн грн. Крім того, ВАКС відправив до СІЗО Мазурову, встановивши їй альтернативою аж 120 млн грн застави. Нещодавно за неї теж внесли заставу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: