Україна обговорює з МВФ створення фінансового суду

Читать на русском
Україна веде переговори з Міжнародним валютним фондом щодо створення спеціального фінансового суду, заявив глава НБУ.
фото НБУ

Україна веде переговори з Міжнародним валютним фондом щодо створення спеціального фінансового суду. Він зможе займатися врегулюванням суперечок щодо банківських кредитів.

Про це повідомив глава НБУ Кирило Шевченко в інтерв'ю агентству Reuters.

Суркіси проти ПриватБанку: хто буде сплачувати гроші офшорним компаніямРішення сума, яку повинна сплатити фінансова установа, стане відчутним навантаженням навіть на найбільший банк країни, вважає експерт.

Він уточнив, що спеціальний фінансовий суд покликаний забезпечити кращий захист кредиторів, які не можуть повернути гроші через корумповану судову систему. При цьому частка непрацюючих кредитів повинна знизитися до 24% до 2023 року в порівнянні з нинішніми 42%, прогнозує Шевченко.

«Ми почали це обговорення з місією МВФ...Обсяг кредитів у банківській системі становить більше одного трильйона гривень, це близько 40 мільярдів доларів. Це велика сума, і її варто захищати», - зазначив глава НБУ.

Як розповів Шевченко, українська влада, в тому числі Нацбанк, виявилися втягнуті в багато судових суперечок з приводу націоналізації у 2016 році ПриватБанку.

За словами глави НБУ, неефективна кредитна політика ПриватБанку «пробила пролом в 5,5 мільярда доларів» в його фінансах, перш ніж банк потрапив до рук держави. Колишні власники банку оскаржують це і ведуть боротьбу проти націоналізації.

«Тому ми зараз обговорюємо варіант створення спеціалізованого суду або судової палати в Україні, яка буде розглядати питання між кредиторами і позичальниками, а також між інвесторами та одержувачами інвестицій», - резюмував Шевченко.

Нагадаємо, Шевченко також повідомляв, що в цьому році НБУ очікує три транші МВФ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: