В Україні вшановують пам'ять героїв Крут

Читать на русском
В Україні відзначають День пам'яті героїв Крут. У цей день 29 січня 1918 року відбувся бій  більшовицької армії Муравйова проти загону з київських студентів і бійців вільного козацтва.
Фото - ЗСУ (архів).

В Україні 29 січня щорічно відзначають День пам'яті героїв Крут. У цей день в 1918 році відбувся бій чотирьохтисячної більшовицької армії Михайла Муравйова проти загону з київських студентів і бійців вільного козацтва.

Як відомо, на початку січня 1918 року більшовики встановили контроль у Харківській, Катеринославській та Полтавській губерніях та розгорнули наступ на Київ. 24–27 січня 1918 року йшли запеклі бої за станцію Бахмач.

Оборона Донецького аеропорту: два головні висновки з історії «кіборгів»Історія захисників Донецького аеропорту має стати прикладом для патріотичного виховання молоді.

Коли українські війська відступили до станції Крути, на їх підтримку було направлено Першу Українську юнацьку (юнкерську) школу ім. Б. Хмельницького у складі чотирьох сотень (400–450 курсантів і 20 старшин (офіцерів) та першу сотню (116–130 осіб) новоствореного добровольчого Помічного Студентського куреня січових стрільців. До них приєдналися ще близько 80 добровольців з підрозділів місцевого Вільного козацтва із Ніжина.

Після багатогодинного бою, користуючись присмерком, українські війська організовано відступили зі станції Крути до своїх ешелонів. 27 студентів та гімназистів, які перебували у резерві, під час відступу потрапили у полон. Наступного дня вони були розстріляні або замордовані. Згодом їх поховали на Аскольдовій могилі у Києві.

Історичне значення. Ціною своїх життів студенти і юнкери затримали наступ противника на 4 дні. Це дало можливість придушити в Києві повстання більшовиків, не дати противнику з ходу захопити українську столицю, а також вчасно підписати мирний договір із Німеччиною і її союзниками (Брест-Литовський договір), який зупинив захоплення України більшовиками. Цю битву через століття порівнюють із сучасними епізодами бойових дій на Донбасі, а саме з обороною донецького аеропорту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: