Рада готова підвищити штрафи за порушення пожежної безпеки

Читать на русском
Верховна рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про підвищення штрафів за порушення пожежної безпеки.

Парламент прийняв за основу урядовий законопроєкт №4157, який встановлює відповідальність за перешкоджання у проведенні перевірок з питань пожежної безпеки.

Відповідне рішення підтримали 265 народних депутатів на пленарному засіданні ВР у вівторок, 26 січня.

Скільки пожеж в Україні сталося на соціально значущих об’єктах за останні 5 роківЩорічна кількість пожеж у школах, лікарнях, будинках для літніх людей, коледжах вражає. Судових вироків щодо винних набагато менше.

Ініціатори законопроекту під час представлення документа в Раді пояснили його потребу.

«Ми всі пам'ятаємо ті трагедії, які були в Одеській, в Харківській області. Це коли суб'єкти господарювання не дозволяли і не давали працівникам ДСНС, щоб вони могли зробити перевірку відповідності на пожежну безпеку будівель. Після прийняття законопроекту буде відповідальність у суб'єктів господарювання за перешкоджання законним діям», - сказав голова підкомітету комітету ВР з питань правоохоронної діяльності В'ячеслав Медяник.

Законопроєкт пропонує встановити штраф за порушення законних вимог техногенної та пожежної безпеки в розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів (510-1700 грн), а для посадових осіб, а також фізичних осіб-підприємців - від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів (850-3400 грн).

Зараз він становить від 8,5 до 119 грн, а для посадових осіб - від 34 до 170 гривень.

За господарську діяльність без декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки бізнес хочуть штрафувати на суму 2550-3400 грн. Це майже в два рази вище, ніж зараз.

Свідомо неправдивий виклик аварійно-рятувального формування, поліції, екстреної медичної допомоги пропонується карати штрафом 3400-10200 грн. Зараз - від 51 до 119 грн.

А за невиконання постанов у сфері техногенної та пожежної безпеки, або створення перешкод для їх діяльності хочуть штрафувати на суму 1020-3400 грн; посадових осіб та ФОП - 1700-8500 грн.

Зараз штрафи встановлені на рівні 8,5 до 119 грн для громадян, і від 34 до 170 гривень - для посадових осіб.

Нагадаємо, в Харкові через масштабну пожежу в будинку для літніх людей загинули 16 осіб. Попередньо, причиною трагедії стало коротке замикання у проводці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: