Віртуальна міць: чому Україна росте в популярних військових рейтингах

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Нещодавно щорічний рейтинг Global Firepower (GFP) підвищив сукупну військову міць України, поставивши її на 25 місце серед 138 країн світу. У торішньому рейтингу GFP наша країна займала 27 місце. Рейтинг військової могутності нашої держави, згідно з цим популярному рейтингу, неухильно зростає в останні кілька років. Однак навряд чи дані GFP можна сприймати всерйоз.

Проект Global Firepower опублікував щорічний індекс сили різних країн світу (GFP-2021), згідно з яким в 2020 році Україна зайняла 25 місце з 138 держав, піднявшись у порівнянні з торішнім рейтингом на дві позиції.

GFP є веб-сайтом, що описує рейтинг сукупної військової могутності різних держав. Для розрахунку військової могутності використовується 55 різних чинників, які враховують не кількість різної зброї, але його різноманітність. Наявність ядерної зброї не береться до уваги, хоча і береться до уваги.

Лідером рейтингу 2021 року є США, на другому місці йде Росія і на третьому – Китай. Цей розклад, за даними GFP, не змінюється з 2011 року (свої підрахунки GFP веде з 2005 року). Україна, як уже говорилося вище, посіла 25 місце, піднявшись з торішньої 27-й позиції. Цікаво, що Україна вперше з 2015 року опинилася в ТОП-25 рейтингу. Ще в 2014 році наша країна обіймала 21 місце в рейтингу військової могутності Global Firepower, а в 2015 – вже 25-е. Провал стався через різке скорочення чисельності танків і авіації. Якщо в 2014 році GFP нарахував у нас 4112 танків і 400 різних літальних апаратів, то в 2015 році – вже 2809 і 222, відповідно. Настільки серйозний спад можна пояснити втратами від бойових дій на Донбасі, що почалися в 2014 році, а також як внаслідок російської окупації Криму.

У 2016 році Україна остаточно випала з ТОП-25, що знову ж таки може пояснюватися продовженням активних бойових дій на Сході і втратами в боях під Дебальцевому. Однак протягом останніх кількох років наша країна неухильно піднімалася вгору. Так у 2019 і 2018 роках Україна перебувала на 29-му місці, а в 2017 – на 30-му.

За даними останнього рейтингу GFP, в 2020 році чисельність ЗСУ складала 255 тисяч чоловік (роком раніше – 250 тисяч), плюс 90 тисяч так званих «парамілітарних утворень». Включення в індекс сили «іррегулярної армії» є новою «фішкою» рейтингу 2021 року – раніше цей показник не враховувався.

Крім того, за даними GFP, українська армія має 2430 танків (2026 – в минулому році), 11 435 бронемашин (проти 10 135 у минулому році), 785 одиниць самохідної і 2040 ствольної артилерії, а також 550 ракетних систем. Відзначимо, що в минулому році у нас було 430 ракетних систем і 738 самохідних знарядь, але чисельність ствольної артилерії практично не змінилася.

Загальна чисельність українських Повітряних сил, згідно з GFP-2021, складає 285 літальних апаратів, у тому числі 42 винищувача (48 в минулому році). Військово-морські сили мають 25 кораблів і суден, в тому числі 11 патрульних катерів і 1 фрегат. Показники ВМСУ, в порівнянні з минулим роком, залишилися без змін, проте дивлячись на всі цифри можна зрозуміти за рахунок чого наша країна піднялася на дві позиції, в порівнянні з GFP-2020.

Global Firepower є досить популярним і цитованим рейтингом. Однак його дані навряд чи варто сприймати всерйоз. По-перше, не зовсім зрозуміло, хто саме формує цей рейтинг. Раніше вважалося, що GFP складається фахівцями найстарішого з британських університетів «Святого Ендрю», заснованого на початку 1410 років в Шотландії, з метою збору і вивчення інформації про збройні сили різних країн світу. Однак пізніше відомий проект журналістів-розслідувачів Bellingcat припустив, що GFP, мабуть, складається американським блогером і веб-підприємцем Деніелом Пучеком, який також є творцем різних розважальних порталів. За даними Bellingcat, GFP не схвалений вченими, а також серйозними військовими експертами.

По-друге, GFP, судячи з усього, не враховує реальний бойовий досвід. Інакше як пояснити той факт, що, наприклад, Україна, обіймала в 2014 році 21 місце, а в 2016, після двох років бойових дій проти другої за силою армії світу, взагалі перестала входити в ТОП-25.

І, нарешті, вихідні дані, які використовуються GFP, також можуть бути поставлені під сумнів. Одним із критеріїв для визначення військової могутності, є чисельність населення. У GFP-2021 стверджується, що в Україні живуть 43,9 млн осіб. Однак на початку 2020 року, тодішній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет оприлюднив результати оцінки чисельності населення України, за станом на 1 грудня 2019 року. Цей показник склав близько 37,3 млн чоловік, без урахування громадян залишилися на окупованих територіях Криму і Донбасу, а також тих, хто виїхав за кордон.

Застосована тоді урядом знеособлена методика підрахунку за даними мобільних операторів та Пенсійного фонду викликала нарікання фахівців. Але все ж це найсвіжіші і цілком офіційні дані Кабміну, яка є у відкритому доступі. Неясно, чому в GFP не врахували цю інформацію, інакше становище України в рейтингу військової могутності могло бути зовсім іншим.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: