Україна впровадить держрегулювання ціни на газ на час карантину

Читать на русском
Кабмін запровадить держрегулювання ціни на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 грн за кубометр.
фото УНІАН

Кабінет міністрів на тлі протестів в країні через високі тарифи вирішив впровадити державне регулювання ціни на газ для побутових споживачів.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну в середу, 13 січня.

Витрати родини на сплату комунальних послуг: динаміка зростання цін за останні 16 роківЯк зростали комунальні платежі за тепло, газ, воду та світло протягом 16 років років на прикладі двокімнатної квартири в Києві.

За словами Шмигаля, в Україні планують затвердити ціну на рівні 6,99 гривень за кубічний метр газу для всіх побутових споживачів. Держрегулювання буде діяти на період карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону 2020-2021.

«Пропонована ціна, яка встановиться на цей період, — 6,99 грн за метр кубічний для всіх побутових споживачів. На сьогодні це найнижча ціна на українській біржі. Водночас деякі облгази сьогодні продають газ для побутових споживачів по 10 грн і навіть вище. Тобто, пропонується зменшення ціни на газ майже на 30%», - заявив прем'єр.

При цьому глава Кабміну підкреслив, що рішення про держрегулювання ціни на газ не означає, що уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні.

«Адже підхід, коли ціну газу регулює попит і пропозиція, працює в усіх розвинених країнах. Газ стає таким самим товаром, як хліб чи послуги інтернету. Конкуренція означає усунення монополії окремих газопостачальників, які заробляли надприбутки, а тому були зацікавлені, аби ринок ніколи не запрацював», - додав Шмигаль.

Нагадаємо, в Україні вже другий тиждень тривають протести через високі тарифи на газ. Люди перекривають траси і блокують адмінбудівлі.

Президент Володимир Зеленський доручив Кабміну терміново вирішити питання з тарифами.

У Кабміні розповіли, яким чином планують «істотно знизити» тарифи на газ. Було озвучено два підходи.

«Слово і діло» дізнавалося думку експерта – чому опалення дорожчає, хоча Зеленський обіцяв знизити тарифи.

Також ми публікували детальну інфографіку - як змінилися соцвиплати і тарифи на ЖКП з 1 січня 2021 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: