ВАКС не скасував арешт техніки фігуранта справи про вивезення деревини

Читать на русском
Антикорупційний суд не побачив підстав для зняття арешт з вилученої техніки у справі можливих незаконний дій керівництва Держлісагентства.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд залишив заарештованими мобільний телефон і ноутбук, які детективи Національного антикорупційного бюро визнали речовим доказом у справі можливого незаконного вивезення української деревини за кордон.

Таке рішення 30 грудня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як встановив суддя, у травні 2019 року детективи НАБУ провели низку обшуків. В ході слідчих дій вони вилучили мобільний телефон Samsung та ноутбук Asus в житлі одного з фігурантів справи. Під час огляду техніки на ноутбуці знайшли програму MD Derlaration, вхід в яку можливий після введення логіну та паролю, проте власник техніки сказав, що не знає цих даних. На телефоні знайшли копії електронних документів щодо постачання деревини із зазначенням дат, цін на продукцію. Проте, скопіювати дані з мобільного телефону не змогли через наявність системи логічного захисту. Тому вказану техніку визнали речовими доказами і на неї наклали арешт.

Пізніше адвокат власника техніки подав клопотання про скасування арешту з телефону і ноутбуку. На його думку, ця техніка не містить ознак речового доказу, а власник майна не має статусу підозрюваного.

За версією слідства, службовці Державного агентства лісових ресурсів України, управлінь лісового та мисливського господарства в регіонах, державних лісогосподарських підприємств, державного підприємства «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» за попередньою змовою з невстановленими особами в період 2016-2018 років зловживали службовим становищем. На думку детективів, ці зловживання були в інтересах низки компаній-нерезидентів, в тому числі британських компаній GLD Trade Holding LLP та OSUNA Holding LLP. У НАБУ вважають, що українські службовці забезпечили продаж понад 42% лісоматеріалів, які експортуються за кордон, державними лісогосподарськими підприємствами через вказаних посередників.

Як встановлено слідство, ці офшорні компанії купують в Україні паливні дрова, а продають їх як ділову деревину за значно вищою ціною. Низька вартість паливної деревини та висока вартість ділової деревини створюють умови для продажу керівниками державних лісогосподарських підприємств в Україні ділової деревини під виглядом паливної деревини вказаним компаніям-нерезидентам. У зв'язку з чим лісопродукція продається за цінами, що суттєво нижче ринкових.

За даними НАБУ, значна кількість лісопродукції з України, за посередництва GLD Trade Holding LLP та OSUNA Holding LLP, експортується до Румунії. Під час таких експортних операцій експортується ділова деревина, однак в супроводжувальних документах вказується, що дана продукція є дровами. В Румунії компаніями-посередниками здійснюється заміна супроводжувальних документів та поставлена з України лісопродукція надходить до кінцевих покупців як високоякісна ділова деревина за значно вищою вартістю. Це дозволяє офшорних компаніям отримувати надприбутки, які в подальшому розподіляються між керівниками Держлісагентства, ДП ЛІАЦ та державних лісогосподарських підприємств. За попередніми підрахунками, збитки від таких становлять близько 100 млн грн.

Детективи встановили, що компанії GLD Trade Holding LLP та OSUNA Holding LLP були зареєстровані в один день в листопаді 2015 року. Їхнім контролером є громадянин України. За даними британського реєстру, це Вадим Корюкалов. У НАБУ також вважають, що кінцеві власники цих двох британських фірм мають безпосередній зв'язок з українськими службовцями Держлісагентства та інших пов'язаних держпідприємств.

Нагадаємо, раніше суд залишив заарештованою й іншу техніку у справі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: