Степанов пояснив, чому українці стали рідше робити тести на COVID

Читать на русском
Українці стали рідше робити тести на COVID. З грудня 2020 року кількість хворих зменшилася на третину, але мова йде лише про виявлених хворих.
Фото - «Слово і діло».

В Україні з грудня почала знижуватися кількість офіційних хворих на COVID-19. Про це свідчать дані лабораторних тестів. Після новорічних свят кількість хворих на коронавірус теж не зросла.

«Зараз ми проводимо мало тестів порівняно з нашими можливостями, що дозволяють проводити в лабораторіях МОЗ понад 55 тисяч ПЛР-тестів на добу. Ще є приватні лабораторії та лабораторії медустанов. Разом це приблизно 70-75 тисяч тестів на добу. Крім ПЛР-тестування ми запровадили експрес-тестування на антиген, яким необхідно проводити тести людям з будь-якими симптомами ГРВІ, а також контактним особам», – пояснив РБК-Україна міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Фонд боротьби з COVID-19: на що і скільки витратили коштівЗ Фонду боротьби з COVID-19 найбільше грошей пішло на «стимулювання економіки», зокрема на ремонт доріг.

Також у МОЗ навели статистику, що на тижні з 14 по 20 грудня в українських лабораторіях провели 250,4 тисячі ПЛР-тестів. На тижні з 21 по 27 грудня – майже 204 тисячі. А тижнем пізніше – з 28 грудня по 3 січня – було зроблено 174,5 тисячі досліджень. І з 4 по 10 січня – 160,9 тисяч тестів.

Динаміка виявлення нових хворих приблизно така ж. З 14 по 20 грудня зафіксували приблизно 70,3 тисячі нових хворих. Наступного тижня – майже 59,4 тисячі. З 28 грудня по 3 січня виявили 47,8 тисяч. І з 4 по 10 січня – майже 41,1 тисячу. Порівняно з серединою грудня – мінус 41,5%.

У МОЗ таке зниження кількості хворих пояснюють тим, що українці рідше звертаються до лікарів і в лабораторії. Ще одна ймовірна причина - свята. У цей час українці воліють не йти до лікаря.

Не виключають у міністерстві й того, що українці стали менше подорожувати, тому ПЛР-тест не потрібен.

Нагадаємо, за минулу добу коронавірус в Україні виявили у 5116 людей, зафіксовано 184 летальних випадки, 15 951 пацієнт одужав.

Аналітики «Слово і діло» дослідили, що у міністра охорони здоров’я Максима Степанова 151 обіцянка. З них він виконав - 40.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: