Локдаун і «заборонені товари»: Степанов відповів на критику в мережі

Читать на русском
Глава МОЗ пояснив, чому в Україні на період жорсткого карантину заборонили продавати в магазинах іграшки, одяг і батарейки.
Фото Слово і діло

В Україні на період жорсткого карантину з 8 по 24 січня іграшки, одяг і батарейки заборонили продавати в магазинах, щоб зменшити скупчення людей.

Про це заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов на брифінгу в суботу, 9 січня.

Кабмін оприлюднив повний список заборон та обмежень на час локдаунуВже 8 січня в Україні запроваджується жорсткий загальнонаціональний карантин, який триватиме до 24 січня. У зв’язку з цим у Кабміні пояснили, які саме обмеження та заборони діятимуть на території нашої держави.

«Вчора мережу гуділа публікаціями про продаж певних категорій товарів, заборонених до реалізації на період посилених карантинних заходів. Деякі з трактувань доходили до відвертого абсурду. Щоб було зрозуміліше, розповім на прикладах, які наводилися в мережі. По-перше: ні, COVID-19 не поширюється активніше на іграшках, шкарпетках або батарейках, у порівнянні з кормами тварин або насінням. Логіка тут зовсім в іншому, і вона абсолютно очевидна і ґрунтується на законах епідеміології», - пояснив глава МОЗ.

Як приклад він назвав супермаркет, де є товари на будь-яку потребу і є 100 лдей, яким потрібно придбати різні товари.

За його словами, з цієї сотні, наприклад, 20 осіб підуть до супермаркету, щоб купити їжу, ще 20 підуть, щоб придбати засоби гігієни. Наступні 20 підуть до супермаркету, щоб купити новий посуд або якісь прилади з побутової техніки. Інші - щоб придбати одяг, батарейки, шкарпетки, зазначив міністр.

«Якщо ми забороняємо реалізацію певних товарів в приміщенні магазину, то люди, яким вони необхідні, замовляють його через інтернет-магазин, і не будуть контактувати з іншими, наражаючись на небезпеку заразитися COVID-19. Тобто, з 100 осіб, які могли б бути на території супермаркету і контактувати між собою, в супермаркеті буде тільки 40. Імовірність того, що вони інфікуються або інфікують оточуючих, зменшується просто в рази. Думаю, це зрозумілий приклад», - додав він.

Нагадаємо, Кабмін оприлюднив список заборон на період «зимового локдауну» з 8 по 24 січня.

При цьому в мережі користувачі почали активно обурюватися щодо заборони на продаж низки товарів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: