Справа продажу акцій «Газтранзиту»: суд скасував забезпечення позову до АРМА

Читать на русском
До господарського суду надійшов позов до Нацагентства від нового власника цінних паперів, якими раніше володів російський газовий гігант.

Апеляційний господарський суд скасував забезпечення позову, який подав власник акцій компанії «Газтранзит», якими раніше володів російський монополіст «Газпром», до Національного агентства з питань розшуку та менеджменту активів (АРМА) через рішення про арешт цінних паперів та передачу їх в управління АРМА.

Таке рішення 28 грудня ухвалив Північний апеляційний госпсуд, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, власник акцій «Газтранзиту» корпоративний інвестиційний фонд «Голдмен» подав позов до АРМА, в якому просив визнати незаконними дії Нацагентства з прийняття в управління акцій «Газтранзиту» та припинити його право на управління цінними паперами. Паралельно він також подав заяву про забезпечення позову і просив заборонити АРМА управляти акціями «Газтранзиту», а також проводити загальні збори акціонерів та ухвалювати ними будь-які рішення - з питань нарахування, виплати та отримання дивідендів ПАТ «Укртрансгаз».

Вказану заяву задовольнили, а тому АРМА і ПАТ «Укртрансгаз» подали скарги на таке рішення. Апеляційний госпсуд їх задовольнив і скасував забезпечення позову.

Раніше ВАКС наклав арешт на 40,2174% акцій «Газтранзиту» і передав їх в управління Національного агентства з розшуку та менеджменту активів. Нещодавно АРМА нарешті передало в управління вказанні акції. Вказаний арешт накладено в межах справи про можливе зловживання службовим становищем посадовими особами Міністерства юстиції України у змові з іншими особами при продажу вищевказаних акцій за заниженою вартістю. Після цього власник акцій «Газтранзиту» корпоративний інвестиційний фонд «Голдмен» намагався неодноразово зняти з них арешт, але безуспішно.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет України наклав на «Газпром» штраф у розмірі, що перевищує 85,9 млрд грн, за зловживання монопольним становищем на ринку послуг з транзиту природного газу магістральними трубопроводами територією України.

У зв'язку з несплатою штрафу майно вказаної компанії на території України було арештовано, а саме: 16 650 простих іменних акцій компанії «Газтранзит». У межах виконавчого провадження було проведено оцінку акцій, яка становила понад 630 млн грн.

За пів року було проведено ще одну оцінку акцій, але їхня оціночна вартість різко знизилась до 40 млн грн, хоча щорічний нерозподілений прибуток вказаної компанії перевершував 100 млн грн.

Незважаючи на вищевикладене, за результатом аукціону зазначений актив був проданий закритому недиверсифікованому венчурному корпоративному інвестиційному фонду «Голдмен» за 41 млн грн. Тобто знижка становила 93%, а держава недоотримала приблизно 600 млн грн доходу.

Фонд «Голдмен» зберігає акції «Газтранзиту» на рахунку в депозитарній установі ТОВ «Ай Пі Сек'юрітіз». Кінцевим бенефіціаром установи є колишній народний депутат Андрій Журжій, про що він вказував у декларації. Він же у 2018 році був власником фонду «Голдмен» через компанію з управління активами «Інвестиційні партнери», яка задекларована. Зараз його кінцевими бенефіціарами є громадяни України Олексій Петі та Андрій Нестеренко.

За версією слідства, до вказаного продажу акцій за заниженою вартістю можуть бути причетні службові особи Міністерства юстиції України та представники приватних юридичних осіб. Попередньо справу кваліфікували за частиною 2 статті 364 ККУ (зловживання службовим становищем). На думку детективів, службовці Мін'юсту спільно з представниками приватних юросіб, використовуючи службове становище, реалізували 40,2174% акцій «Газтранзиту» шляхом укладання договору купівлі-продажу на аукціоні, що проводився АТ «Фондова біржа ПФТС» за заниженою ціною. Ці акції були арештовані в межах виконавчого провадження з виконання наказу Господарського суду міста Києва. Їх продаж за заниженою вартістю призвів до тяжких наслідків у вигляді недоотримання Держбюджетом коштів, а саме: майже 600 млн грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: