Убивство Шеремета готували спецслужби Білорусі – ЗМІ

Читать на русском
Секретні служби Білорусі за наказом Олександра Лукашенка ще у 2012 році обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета.
Фото: УНІАН

Секретні служби Білорусі за наказом Олександра Лукашенка ще у 2012 році обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета.

Записи розмов глави Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 роках Вадима Зайцева опублікувала на Youtube опозиційна організація «Білоруський народний трибунал» та бельгійське видання EUobserver.

Під час розмови обговорюється спосіб вбивства Павла Шеремета, який тоді жив і працював у Росії. Ставиться завдання його підірвати. І зробити це так, щоб вбивство це стало публічним сигналом.

«Ми повинні попрацювати над Шереметом, який є великим головним болем... Ми закладемо (бомбу – ред.) і так далі, і цього чортового щура рознесе на чортові шматки – ноги в одну сторону, руки – в іншу. Якщо ж все буде (виглядати – ред.) як з природних причин, то люди не зрозуміють сигнал...Президент (Лукашенко – ред.) чекає цих операцій», – сказав Зайцев під час інструктажу співробітників контртерористичного підрозділу КДБ «Альфа» в Мінську.

Також на записі лунають докази, що в 2012 році КДБ Білорусі готував операції з усунення своїх політичних опонентів на території інших держав. Як зазначає Зайцев, завдання організацій політичних вбивств поставив перед КДБ сам Лукашенко і виділив на ці потреби 1,5 мільйона доларів. Для досягнення поставлених цілей на нараді обговорюють використання отрут, вибухових речовин, поламок автомобілів.

У тому числі обговорюються вбивства в Німеччині Олега Алкаєва (колишній директор в'язниці в Білорусі), Володимира Бороданя (експолковник) і В'ячеслава Дудкіна (був головним у країні по боротьбі з корупцією).

Нагадаємо, підозрюваного в організації вбивства Шеремета Андрія Антоненка суд Києва залишив під вартою до 7 лютого 2021 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: