В ОПУ розповіли про дипломатичні пріоритети на 2021 рік

Читать на русском
Україна планує в 2021 році саміт в Нормандські форматі і проведення Кримської платформи. Також в планах - збереження перемир'я на Донбасі.
фото з відкритих джерел

Україна розраховує в 2021 році провести черговий саміт в Нормандські форматі з врегулювання ситуації на Донбасі і організувати Кримську платформу.

Про це заявив заступник глави Офісу президента України, дипломатичний радник президента Ігор Жовква в статті, опублікованій в суботу, 2 січня, на сайті ZN.UA.

«Нормандське» дежавю: чи поверне Україна території ОРДЛО в 2021 роціПовернення, замороження чи миротворці? Які шанси та передумови для зрушення питання повернення тимчасово окупованих територій Донбасу у 2021 році – аналізував політолог Олександр Радчук.

«У 2021 року ми ставимо за мету провести наступний саміт в Нормандські форматі. Його стратегічним завданням буде обговорення ключового питання встановлення миру на Донбасі на українських умовах. Тут і надалі ми розраховуємо на підтримку наших партнерів з Нормандського формату - Німеччини і Франції», - написав Жовква.

Він також зазначив, що триватиме робота над реалізацією домовленостей лідерів країн «нормандської четвірки» в Парижі.

Серед тактичних завдань Жовква назвав збереження поточного перемир'я, активізацію роботи Тристоронньої контактної групи, подальший обмін утримуваними особами, функціонування наявних КПВВ і повноцінне відкриття нових, розведення сил і засобів на нових узгоджених ділянках, реалізацію оновленого плану розмінування, забезпечення доступу МКЧХ та інших міжнародних гуманітарних організацій до утримуваним особам, безперешкодний доступ СММ ОБСЄ на окуповані території.

Крім того, Україна продовжить працювати над посиленням міжнародного тиску на РФ для виконання нею своїх зобов'язань.

Жовква також зазначив, що в 2020 році питання Криму було повернуто в міжнародний порядок денний.

«Це означає, що в 2021 році ми повинні робити акцент на змістовній роботі. Важливими стануть результати саміту лідерів держав-партнерів в підтримку міжнародного формату Кримської платформи», - зазначив Жовква, додавши, що його готуються провести в Україні влітку 2021 року.

Нагадаємо, раніше глава ОПУ Андрій Єрмак уточнив терміни зустрічі «нормандських радників».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: