Українцям розповіли, як обрати «легальну» ялинку

Читать на русском
У Державній екологічній інспекції України пояснили, як можна визначити чи законно зрубана ялинка.

У Державній екологічній інспекції України пояснили, як можна визначити чи законно зрубана ялинка, яку продають на ринку.

Про це повідомляє пресслужба ДЕІ, у вівторок, 29 грудня.

Новорічний стіл: на скільки зростуть святкові витратиЕксперт пояснив, що новорічні витрати цьогоріч зростуть на 5% і це позначиться на гаманцях українців.

Зокрема, глава Держекоінспекції Андрій Мальований привів алгоритм дій, за яким українці можуть перевірити «легальність» ялинки ::

1) Попросити продавця показати товарно-транспортну накладну на дерева. У цьому документі вказана порода - сосна або ялинка. Якщо в місці продажу пропонуються інші види дерев, то на кожне з них має бути оформлена окрема накладна.

2) Проконтролювати наявність бірки зі штрих-кодом та ідентифікаційним номером на дереві. Якщо її немає, а продавець показує наявність цих бірок окремо від ялинок, це точно означає нелегальний продаж. Бірки прикріплюються відразу після вирубки лісгоспами, а тому зняти їх, не розірвавши, неможливо.

3) Знайти ідентифікаційний код з бірки на сайті системи лісогосподарського інформаційно-аналітичного центру (ЛІАЦ). Для цього також існує додаток yalynka.info, який можна встановити на смартфон. Після введення коду на сайті з'явиться інформація про породу дерева, місце заготівлі, підприємця, який реалізує продукцію. Розбіжність інформації або відсутність даних з коду свідчить про проблеми з законністю в цьому місці продажу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, де в Україні в цьому році будуть продавати найдешевші і найдорожчі ялинки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: