Зовнішні запозичення: у кого і скільки грошей взяла Україна в 2020 році

Читать на русском

Міністр фінансів Сергій Марченко на початку грудня заявив, що його відомство хотіло би знизити залежність від зовнішніх кредитних ресурсів: «Нам би хотілося мати більш довгострокові інструменти для інвестування, тому що зараз ми, як Мінфін, дуже залежні від зовнішніх кредитних ресурсів. Це кредитні ресурси МВФ, макрофінансова кредитна підтримка, Всесвітній банк». Цього року через коронакризу і дефіцит бюджету Україна не раз брала у борг: загалом за 2020 рік розмір зовнішніх запозичень становить 179,9 млрд грн. «Слово і діло» пропонує подивитися, у кого і скільки грошей взяла держава.

У 2020 році розмір зовнішніх запозичень України склав 179,9 млрд грн. Більшість коштів – від МВФ і розміщення єврооблігацій.
Зовнішні запозичення УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У липні Міністерство фінансів розмістило єврооблігації на суму 2 млрд доларів (55,4 млрд грн) з погашенням в березні 2033 року. Частину суми направили на викуп наявних єврооблігацій з терміном погашення в 2021-2022 роках, ще частину – на фінансування дефіциту державного бюджету.

На початку року Україна оголосила про випуск 10-річних єврооблігацій (відсотки будуть нараховуватися за ставкою 4,375% річних), кінцевий термін їхнього погашення – січень 2030 року. В результаті Україна залучила 33,9 млрд грн (1,25 млрд євро), кошти спрямували на фінансування державного бюджету.

Значну частину запозичень України склав кредит від Міжнародного валютного фонду. Нагадаємо, в червні МВФ схвалив програму Stand-by обсягом 5 млрд доларів на 18 місяців. 12 червня Україні перерахували першу частину коштів ‒ 55,2 млрд грн. Ще один транш влада розраховувала отримати до кінця року, але з певних причин переговори загальмувалися.

17 грудня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що чергову позику від МВФ Україна орієнтовно отримає в лютому-березні 2021 року, якщо не буде «сюрпризів».

Ще 15 млрд грн (500 млн євро) становить кредит від Євросоюзу в рамках четвертої програми макрофінансової допомоги. 8,3 млрд грн (250 млн євро) позики Україна залучила від американської продовольчої компанії Cargill Financial Services International. За умовами договору, кошти брали за ставкою 5,95% річних з погашенням через 3 роки, а також за ставкою 6,85% річних з погашенням через 5 років.

Крім того, 2,7 млрд грн (96 млн доларів) Україна отримала від Міжнародного банку реконструкції та розвитку в рамках проєктів «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» і «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей». До кінця року Україна розраховує отримати від МБРР 170 млн доларів.

Нагадаємо, «Слово і діло» склало динаміку зовнішнього державного та гарантованого державою боргів України в 2009-2020 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: