Україна отримала від ЄС 600 млн євро фінансової допомоги

Читать на русском
Євросоюз виділив Україні 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги, пов'язаної з пандемією COVID-19.
фото з відкритих джерел

Єврокомісія від імені ЄС виплатила Україні 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги, пов'язаної з пандемією COVID-19.

Про це повідомила пресслужба ЄК в середу, 9 грудня.

Україна та МВФ: доля другого траншу і обіцянки політиківДругий транш від МВФ може не надійти Україні в 2020 році. Чому так сталося і що обіцяють політики.

Виділення першого траншу «надзвичайної» макрофінансової допомоги для України прокоментував виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

«Україна як і раніше займає важливе місце в європейському порядку денному. Це наша сусідня країна, і вона належить Європі. Ми віддані пропонувати політичну, фінансову і технічну підтримку, особливо в цей час кризи, як відповідь на пандемію COVID-19 і подолання соціальних та економічних наслідків», - заявив Домбровскіс.

Як значиться в повідомленні ЄК, транш повинен сприяти макрофінансовій стабільності в Україні, дозволяючи їй виділяти ресурси на пом'якшення наслідків пандемії коронавірусу.

«З огляду на надзвичайний характер цієї підтримки, перша виплата не залежить від виконання будь-яких конкретних умов політики. Видача другого траншу буде залежати від виконання восьми конкретних заходів, викладених в меморандумі», - відзначили в Єврокомісії.

Як сказано в документі, мова йде про заходи в галузі управління державними фінансами, боротьби з корупцією, поліпшення ділового середовища і управління держпідприємствами.

У пресслужбі Міністерства фінансів уточнили, що Україна отримала 600 млн євро «у вигляді довгострокової позики під процентну ставку 0,125% з терміном погашення в червні 2035 року».

На сьогодні загальна сума кредитів ЄС, отриманих Україною за 2014-2020 роки в рамках п'яти програм макрофінансової допомоги, досягла 4,41 млрд євро.

Нагадаємо, сьогодні також стало відомо, що ЄІБ виділить Україні 640 млн євро на розвиток інфраструктури і транспорту.

У Нацбанку пояснили, чому Україна не отримає транш від МВФ до кінця року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: