Транш «під ялинку»: яких результатів очікувати від роботи місії МВФ

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Місія МВФ розпочала свою роботу в Україні для перегляду угоди співпраці за програмою stand-by. Через COVID-19 вона працюватиме у форматі онлайн-зв'язку. Про це повідомив голова НБУ Кирило Шевченко. У коментарі «Слово і діло» економіст Борис Кушнірук пояснив, що робота місії триватиме і в наступному році, але це не гарантує, що ухвалюватимуться конкретні рішення щодо програми фінансування.

«Це буде своєрідний формат – онлайн-режим, я не знаю, наскільки такий формат дозволить ухвалювати рішення, в будь-якому разі, жодних коштів до кінця року Україна не отримає і через те, що розпочалися різдвяні свята, й через те, що деякі рішення прийматимуть у наступному році. Річ у тім, що вони, в принципі, ніколи не кажуть «ні». В такому разі вони говорять, що треба продовжувати роботу й скільки це триватиме – ніхто не знає. В будь-якому разі, вимоги, закладені в меморандумі, ніхто не скасовував», ‒ сказав Кушнірук.

У НБУ визначили пріоритети в переговорах із МВФУ Нацбанку продовжать слідувати обраному курсу на режим інфляційного таргетування, гнучкий валютний курс, поліпшення корпоративного управління та зниження рівня непрацюючих кредитів.

Кушнірук пояснив, що програма співпраці може переглядатися відповідно й до часових рамок і до результатів роботи місії.

«Насправді питання будуть найбільше стосуватись бюджету й ситуації довкола антикорупційних органів», ‒ пояснив економіст.

На думку експерта, початок роботи місії МВФ в Україні був відтермінований із політичних причин: через ситуацію довкола НАБУ, антикорупційних органів, зміни керівництва НБУ.

«Все це суттєво обмежило прийняття рішень й, більш того, ці питання не можна назвати розв'язаними повністю станом на зараз. Й це може ускладнити вердикт. Тобто те, що місія розпочала свою роботу – це ще не означає, що буде ухвалене якесь рішення», ‒ пояснив він.

Раніше в Нацбанку перерахували відмінності коронакризи від попередніх криз.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: