Рада IX скликання: скільки помічників у народних депутатів

Читать на русском

Верховна рада в останні кілька місяців ухвалила кілька істотних змін, які стосуються роботи помічників депутатів. По-перше, більше не можна брати на таку роботу родичів і близьких (це чоловік, дружина, діти, батьки і ще близько 30 категорій). По-друге, тепер помічником на громадських засадах може працювати людина без вищої освіти. Для тих, хто наймається за трудовим договором, вимога про освіту збережена. «Слово і діло» порахувало, скільки всього у депутатів консультантів і у кого асистентів найбільше.

У парламенті IX скликання 423 нардепи, у них загалом 3 тисячі 910 помічників. Нагадаємо, згідно з регламентом Верховної ради, вони можуть працювати за трудовим договором або за сумісництвом, або на громадських засадах. Максимальна кількість консультантів у депутата – 31.

Найбільше асистентів собі найняли Віктор Чорний з «Опозиційної платформи – За життя» та Сергій Шахов з групи «Довіра» – по 30. У Чорного четверо помічників працюють за трудовим договором, решта – на громадських засадах. У Шахова за трудовим договором двоє консультантів.

По 28 помічників у депутата Юрія Павленка (ОПЗЖ), Анатолія Драбовського та Юлії Овчинникової («Слуга народу»). У Вадима Івченка з «Батьківщини» 27 помічників, по 26 у Сергія Мандзія («Слуга народу») і Віктора Медведчука (ОПЗЖ). На «слугу народу» Андрія Клочка працює 25 асистентів.

У Миколи Галушки («Слуга народу»), Олександра Фельдмана (ОПЗЖ), Миколи Волинця, Сергія Соболєва («Батьківщина»), Михайла Бондаря («Європейська солідарність») і Олександра Гереги («За майбутнє») по 24 консультанти.

Узагалі без помічників працюють тільки троє депутатів: Микола Сольський зі «Слуги народу», а також Петро Порошенко і Мустафа Джемілєв («Європейська солідарність»).

Якщо дивитися по фракціях і групах, то у «Слуги народу» на 246 депутатів 2 тисячі 52 помічники, в ОПЗЖ на 44 депутати – 508, в «Батьківщині» на 24 депутати – 306, в «За майбутнє» – на 24 нардепи 284 помічники, в «Довірі» – 20 депутатів і 247 помічників, в «Європейській солідарності» – 27 нардепів, у яких 228 асистентів, в «Голосі» – на 20 членів фракції 124 помічники.

Також в Раді є 18 позафракційних депутатів, у них в цілому 160 консультантів.

Нагадаємо, «Слово і діло» порахувало, скільки бюджету коштуватиме утримання нардепів і апарату парламенту в 2021 році, а також які цифри були в 2018-2020 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: