Чергова хвиля безробіття: хто постраждає найбільше від локдауну у січні

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль визнав, що карантин «вихідного дня» вплинув на рівень зайнятості. За його словами, на сьогодні в Україні 420 тисяч офіційно зареєстрованих безробітних. Тоді як на початку карантину, у березні, ця цифра становила 361 тисячу. У коментарі «Слово і діло» економіст Андрій Новак відзначив, що жорсткий карантин у січні погіршить ситуацію із безробіттям, найбільше це відчує сфера послуг.

«Ті обмеження, які у нас почалися восени і продовжувалися у різних форматах, зокрема і по вихідних, найбільше вдарили по сфері послуг, торгівлі, сфері громадського харчування, транспортних послуг. І саме тут найбільші втрати і найбільше зростання, як рівня безробіття, так і кількості працівників, яких відправили у вимушену відпустку. Локдаун, запланований на січень, звичайно, цю кризову ситуацію у сфері послуг посилить», ‒ сказав Новак.

Рада продовжить працювати під час локдауну – РазумковВерховна рада України буде працювати навіть під час жорсткого загальнонаціонального карантину, який діятиме з 8 по 24 січня 2021 року.

Економіст зазначив, що негативні наслідки відчують на собі, як наймані працівники, так і підприємці.

«Це стосується і підприємців, чия господарська діяльність потрапить під обмеження, так і працівників, які не зможуть вийти на роботу. Це загалом вдарить по рівню доходів у цій сфері аж до того, що деякі підприємства не відновлять роботу і будуть змушені закритися», ‒ сказав він.

Новак додав, що карантинні обмеження не минуть без наслідків.

«Причому ці наслідки будуть досить тяжкими, але це характерно не лише для України», ‒ упевнений експерт.

Нагадаємо, після новорічних свят в Україні посилять карантин. Більш жорсткі заходи діятимуть 16 днів – з 8 по 24 січня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: