Посол України в США: які завдання повинен буде вирішити новий дипломат

Читать на русском
Владислав Фарапоновексперт-американіст

Очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Оксана Маркарова у разі призначення послом України в США буде ефективним дипломатом на цій посаді. У коментарі «Слово і діло» політолог-американіст Владислав Фарапонов пояснив, що новий посол України у США буде вирішувати питання, які накопичилися за часів адміністрації Дональда Трампа, а також просуватиме інтереси України відповідно до пріоритетів.

«Очевидно, що це ‒ вимушений крок, бо важко повірити, що необхідна ротація, коли посол у США пропрацював менше року. Попри те, що Кулеба цей факт заперечує, лобізм буде одним із напрямків роботи. І, певно, налагодження контактів із адміністрацією Байдена, яка частково складатиметься із людей Барака Обами. Звісно, це і справа «Бурісми», хоча з приходом Байдена ця проблема зникає сама собою, але тим не менш, вона виникатиме», ‒ сказав Фарапонов.

Експерт відзначив, що Київ має визначитися із пріоритетами у політиці з Вашингтоном, що зробить двосторонні відносини більш ефективними.

Кулеба переконаний, що Маркарова буде ефективним послом у СШАГлава МЗС Дмитро Кулеба вважає, що Оксана Маркарова у разі призначення послом України в США буде ефективним дипломатом.

«Київ хоче і посаду спецпредставника, і участь у Кримській платформі, і продовження санкцій, а все одразу Вашингтон не запропонує. Тобто очікування України надто високі», ‒ сказав експерт.

На думку Фарапонова, Києву слід було би надати перевагу просуванню питання Криму.

«Я вважаю, що Кримська платформа мала б бути пріоритетом, бо це новий майданчик – і для нової адміністрації Байдена, і для Росії, і для Європейського союзу», ‒ пояснив він.

Нагадаємо, у листопаді стало відомо, що МЗС України внесло на розгляд президента Володимира Зеленського кандидатуру нового посла США. Ним може стати колишня міністр фінансів України Оксана Маркарова.

Маркарова працювала у Міністерстві фінансів з 2015-го по червень 2020 року, в тому числі і на посаді очільниці відомства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: