Здавалося би, до чого тут Путін: чому черговий конфлікт із Угорщиною вигідний РФ

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Між Україною та Угорщиною знову виник конфлікт. Цього разу – після виконання угорського гімну під час присяги, яку складали новообрані депутати Сюртовської об'єднаної територіальної громади. Інцидент стався у День гідності і свободи, 21 листопада, проте відомо про нього стало дещо пізніше. Події спричинили міжнародний скандал. Однак деякі деталі події вказують на те, що конфлікт розпалювався не без участі третьої сторони.

Виконання угорського гімну депутатами Сюртовської ОТГ 21 листопада зацікавило народних депутатів. Представник «Слуги народу» Олександр Качура направив звернення до Служби безпеки з вимогою перевірити ці дії. СБУ відреагувала і провела обшуки у функціонерів одного з місцевих благодійних фондів на предмет скоєння діяльності, спрямованої на підрив державного суверенітету України. За даними СБУ, вилучено друковані матеріали, які популяризують так звану «Велику Угорщину» і створення етнічної автономії у Закарпатській області.

Як повідомив в інтерв'ю журналістам голова Закарпатської ОДА Олексій Петров, відповідні слідчі дії проводилися й у лідера «Партії угорців України» Василя Брензовича, якому нині готують підозру. «Партія угорців» на нещодавніх місцевих виборах перемогла в Закарпатській області, зокрема, отримавши близько 40% голосів на виборах до Берегівської міської ради. Цю партію підтримує офіційний Будапешт. Так угорська влада в особі міністра закордонних справ цієї країни, Петера Сіярто, закликала українців на Закарпатті підтримати «Партію угорців». У відповідь Україна звинуватила Угорщину у втручанні в передвиборчу кампанію і заборонила в'їзд на свою територію двом високопоставленим чиновникам, які агітували за неї.

Це була перша серія скандалу. Друга почалася, власне кажучи, після подій 21 листопада і реакції на них СБУ. Так Сіярто назвав дії української влади неприпустимими і викликав на килим посла України в Угорщині, Любов Непоп. А угорські євродепутати назвали проведені СБУ обшуки «громадянською війною». Крім того, пан Сіярто заспівав своєї старої пісні часів мовних конфліктів 2017 року, пообіцявши порушити питання про блокування членства України в НАТО.

Оливи до вогню підлив і дивний відеоролик, що з'явився в YouTube 27 листопада. На ньому видно чоловіка в камуфляжній формі і в балаклаві. Він стоїть біля дорожнього знака, що позначає початок населеного пункту «Берегове». До знаку прикріплений прапор організації «Правий сектор». Чоловік виголошує промову українською з погрозами на адресу угорців, а також їхніх дітей. «Ви на українській землі. Ми знаємо кожного. Хто з вас отримав паспорт, або отримує якісь гранти... Запам'ятайте, ми прийдемо до вас, ми всюди, ми всюди. Ми знаємо, де ви працюєте, де ви живете, де навчаються ваші діти. Уважно стежте за своїми думками і за своїми мріями про автономність. Інакше ми прийдемо за вами і вашими дітьми», – йдеться у зверненні.

Представники «Правого сектора» відкинули свою причетність до цієї постановки. Їм, безумовно, можна вірити, бо бридкий ролик негайно підхопили російські ЗМІ, з головою видавши головного бенефіціара нового українсько-угорського конфлікту, який сидить не в Будапешті, а в Москві.

Чому є всі підстави думати, що новий виток конфлікту між країнами вигідний саме Росії? Дійсно прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан (Петер Сіярто входить в його кабінет) є одним з європейських «друзів» президента РФ Володимира Путіна. Будапешт активно підтримує закарпатських угорців і навіть намагається роздавати на Закарпатті угорські паспорти. Все це можна розцінити як прагнення розпалити сепаратизм на заході нашої країни. Однак демонізація «Правого сектора» абсолютно не характерна для угорців. Це винятково російський почерк.

Зауважимо, що президент Володимир Зеленський багато зробив для того, щоб пригасити розбіжності з Будапештом. Тому саме росіянам було би вигідно зайвий раз посварити Україну з сусідами, розпалити сепаратистські виступи в різних регіонах нашої країни і загальмувати небезпечне зближення України з НАТО (наша країна, останнім часом, все тісніше співпрацює з Альянсом). Особливо це актуально для Кремля на тлі прийдешньої зміни влади у Вашингтоні і приходу на пост президента США друга України Джо Байдена, який не влаштовує Москву. Останній пункт легко виконати руками «зручних» угорців, які і раніше блокували інтеграцію України до НАТО.

Якщо це так, то дуже шкода, що ми не змогли вчасно розгадати таку просту «багатоходівку», відреагувавши лише на її наслідки.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: