Нова позиція Кишинева щодо Придністров'я: що має передбачити Київ

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

У перші дні перебування на посаді новообрана президент Республіки Молдова зробила низку заяв щодо вирішення питання із окупованим Придністров’ям. Попри те, що Мая Санду підкреслює можливість лише мирного сценарію розв’язання конфлікту, вона заявила, що російські військові мають полишити територію Молдови. У коментарі «Слово і діло» політолог Михайло Дяденко відзначив, що нині влада цієї країни згуртована як ніколи й це пришвидшить процеси євроінтеграції, однак РФ може піти на провокації в окупованому регіоні.

«Президент Молдови насамперед демонструє проєвропейський курс і уперше за тривалий час у влади є консенсус щодо зовнішньополітичної лінії держави, бо була одна позиція уряду, а у парламенту – інша. Тому в цьому контексті Молдову можна привітати й сподіватися, що ЄС це відзначить і євроінтеграційні процеси пришвидшаться. З іншого боку, є думка, що новообрана президент уособлює певні фінансово-політичні групи, тому її керівництво не буде таким безхмарним», ‒ сказав Дяденко.

Політолог додав, що для відносин з Україною зміна влади у Молдові буде корисною.

«У контексті України я не бачу, як заяви Маї Санду можуть сприяти вирішенню питань безпеки. Звичайно, голос Молдови буде в унісон із голосом України щодо питань звільнення територій та протидії російській агресії. Водночас, цей голос не настільки потужний, щоб це могло на щось вплинути», ‒ відзначив він.

Експерт вважає, що для Києва важливо, щоб Молдова залишалася союзником.

«Звичайно, для України мати союзника – це позитивно, причому спільний кордон тут відіграє велику роль, коли ми маємо агресію з боку північного сусіда. Утім, як політика нової влади позначиться на ситуації з окупованим Придністров’ям сказати важко, причому я не виключаю якихось провокацій з боку Російської Федерації», ‒ додав він.

Раніше стало відомо, що Санду планує зустрітися із президентом України Володимиром Зеленським після свого офіційного вступу на посаду.

Як відомо, 20 листопада Центральна виборча комісія Молдови затвердила остаточні результати виборів президента. Кандидатуру Санду підтримали 57,72% жителів країни (943 006 голосів), а її суперника Ігоря Додона - 42,28% (690 615 виборців).

Повноваження чинного президента Додона закінчуються 23 грудня 2020 року. Інавгурація нового президента відбудеться 24 або 25 грудня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: