Підвищення «мінімалки» відкладається: як це позначиться на доходах українців

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Мінімальна зарплата в Україні зросте до 6,5 тисяч гривень у грудні 2021 року, а не у липні, як планувалося раніше, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко. У коментарі «Слово і діло» економіст Володимир Сіденко відзначив, що уряд таким чином визнає, що економіка країни у скрутному становищі, однак підвищення соціальних виплат без комплексного підходу могло мати негативні наслідки.

«Звичайно, що в таких заявах немає нічого доброго й це тільки підтверджує, що держава у скруті і не може виконувати свої соціальні обіцянки. Але ми розуміємо звідки беруться такі ситуації: країна майже дійшла до нового локдауну і розраховувати на те, що з’являться нові джерела доходу на соціальні програми в держави не варто, принаймні в найближчий час», ‒ сказав Сіденко.

Експерт додав, що відтермінування «мінімалки» свідчить про визнання урядом реалій фінансового стану держави на сьогоднішній день.

Мінімалка в Україні зросте до 6,5 тисяч гривень у грудні, а не у липні 2021 року – МарченкоМінімальна зарплатня в Україні зросте до 6,5 тисяч гривень у грудні 2021 року, а не у липні, як планувалося раніше.

«Якщо взяти саму цю ситуацію, я би сказав так: тут є певні слабкості, пов’язані з тим, що неправильно вирішувати ситуацію лише підвищенням мінімальної заробітної плати, оскільки повинно бути збережено співвідношення заробітної плати із тарифними рівнями кваліфікації, рівнем інтенсивності праці та іншими показниками. Тому розв'язувати проблему лише на рівні підняття мінімальної заробітної плати неправильно, оскільки це створить несправедливі стимули і, зрештою, на кваліфікованих посадах, але які залишаються недостатньо оплачуваними, не буде кому працювати. Це питання більш комплексне», ‒ пояснив експерт.

Економіст наголосив, що на державному рівні треба змінювати регулятори, а не просто збільшувати виплати у штучний спосіб.

«Це проблема взагалі доходів державного бюджету та прибутковості комерційних компаній, які виплачують заробітну плату. Держава має створити відповідні регулятори, які будуть стимулювати гідну працю і за рівнем оплати, і за рівнем умов праці», ‒ відзначив Сіденко.

Нагадаємо, раніше у Мінфіні заявили про успішне завершення переговорів з МВФ щодо бюджету-2021.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: