Нормандський саміт: експерт пояснив, чому Україні не вигідна зустріч на найвищому рівні

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Україна зацікавлена у проведенні саміту лідерів країн «нормандської четвірки», оскільки він допоможе з’ясувати, що саме заважає завершити війну на Донбасі, вважає голова української делегації Леонід Кравчук. У коментарі «Слово і діло» Віталій Кулик відзначив, що Україні немає сенсу вимагати зустрічі, оскільки на лінії розмежування тривають обстріли й безпекове питання повинно бути вирішене на рівні ТКГ.

«Як на мене, нам немає сенсу зараз це обговорювати, бо звані «карти», які були озвучені Кравчуком, у росіян та бойовиків не мають точок перетину і є взаємовиключними, тому не існує можливості на їхній основі знайти якесь рішення. Хіба що можна зафіксувати на саміті відсутність прогресу», — сказав Кулик.

Кулик зауважив, що проведення саміту в умовах, коли на лінії розмежування продовжуються обстріли не має сенсу.

Україна зацікавлена у проведенні «нормандського саміту» – КравчукУкраїна зацікавлена у проведенні саміту лідерів країн нормандської четвірки, оскільки він допоможе з’ясувати, що саме заважає завершити війну на Донбасі.

«Я вважаю, що на даний час просто немає про що говорити. Минула зустріч відбувалася довкола того, що Україна взяла на себе зобов’язання. Ми весь цей час заплющували очі на те, що обстріли там не вщухають і продовжували розведення сил на лінії розмежування. Тому, може варто продовжити діалог щодо цієї проблеми?» — додав експерт.

Політолог відзначив, що робота повинна продовжитися на рівні ТКГ в рамках улагодження тактичних питань. Він наголосив, що великий формат врегулювання неможливий тоді, коли не дотримуються ключові питання, такі як безпека.

«Росіяни розглядають нормандський саміт як додаткову можливість вибити з України якісь зобов’язання. А це не та стратегія, яка потрібна для донбаського врегулювання. Треба забезпечити хоча би мінімальне дотримання безпекових питань на рівні ТКГ. У нас досі немає режиму тиші, у нас щодня фіксуються обстріли. За минулий місяць ми мали щоденно від одного до 20 обстрілів. Це означає, що ніякого режиму тиші не існує і це зафіксовано як представниками ОБСЄ, так і ООС», — пояснив експерт.

Нагадаємо, раніше Кравчук розповів, скількох осіб Україна підготувала для обміну полоненими.

Також ми писали, що ТКГ взяла за основу український план дій щодо Донбасу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: