Консультація «нормандських» радників: про що можуть домовитися сторони

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Основною темою зустрічі радників лідерів «нормандської четвірки», яка відбудеться у форматі відеоконференції 13 листопада, стане пожвавлення роботи Тристоронньої контактної групи. У коментарі «Слово і діло» політолог Олександр Мусієнко пояснив, що в «нормандському форматі» сторони наразі можуть обговорити тільки безпекові та гуманітарні питання, попри тиск Росії перейти до політичної частини врегулювання.

«Передусім, вдасться можливий прогрес щодо безпекових та гуманітарних питань, а саме – це продовження врегулювання питань припинення вогню на Донбасі, щоб цей режим дійсно був. Наступний момент – це, звичайно, розведення. І ще один пункт – це обмін полоненими. Я думаю, що це, в принципі, ті моменти, які є на порядку денному», — сказав Мусієнко.

Мусієнко не виключив, що Росія захоче перейти до політичних питань.

«Росія захоче ставити на порядок денний політичні питання – це те, що стосується законодавства України, але я не думаю, що зараз це буде вирішуватися. До кінця року нас чекає, фактично, питання продовження або не продовження закону про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО», — додав експерт.

Він наголосив, що найголовнішим питанням перемовин натепер залишається продовження розведення точок на лінії зіткнення.

«Поки що тільки припинення вогню, тільки розведення, і тільки обмін полоненими. Поки що погоджені 3-4 точки розведення, вже інші точки, можливо, будуть обговорюватися з наступного року», — пояснив експерт.

Нагадаємо, відеоконференція радників «нормандської четвірки» була анонсована президентом України Володимиром Зеленським. Глава держави відзначав, що радники обговорять «всі кроки на майбутнє».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: