Суд пояснив рішення про скасування заочного арешту Януковича

Читать на русском
Заочний арешт Віктора Януковича скасували через незаконне рішення Печерського суду, заявили в Апеляційному суді Києва.
wikipedia.org

Апеляційний суд Києва роз'яснив, на якій підставі скасував заочний арешт колишнього президента України Віктора Януковича.

Роз'яснення оприлюднила пресслужба суду в п'ятницю, 20 листопада.

Санкції, кримінальне переслідування та публічність: як почуваються чиновники часів ЯнуковичаБільшість з оточення президента-втікача досі перебуває у всеукраїнському розшуку, але вже не під санкціями Ради ЄС. Деякі колишні чиновники зараз активні в медійному просторі і нарощують свою публічність.

У суді заявили, що прокурор не довів факт про оголошення Януковича в міжнародний розшук.

«Спеціальне досудове розслідування (in absentia) здійснюється на підставі постанови слідчого судді щодо підозрюваного (крім неповнолітнього), який переховується від органів слідства і суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності і оголошений в міждержавний і/або міжнародний розшук», - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що захист надав судді Апеляційного суду інформацію, що щодо Януковича не розміщувалося повідомлення Інтерполу з «червоним кутом» і не розміщувався внутрішній запит з метою оголошення його в міжнародний розшук по лінії Інтерполу.

При цьому суд також звинуватив Печерський суд в порушеннях при оголошенні свого рішення.

Зокрема, в оригіналі заяви йдеться, що арешт Януковичу продовжили в межах терміну досудового розслідування - до 10 липня 2021 року. А «копія постанови, надана стороні захисту, не містить визначення терміну його дії», повідомляють в суді.

«Разом з тим, колегія суддів апеляційної інстанції дійшла висновку про обгрунтованість підозри в скоєнні Януковичем кримінального злочину, а також наявність ризиків, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування ... впливати на свідків або вчинити інший кримінальний злочин», - підсумували в суді.

Нагадаємо, на цьому тижні стало відомо, що Київський апеляційний суд скасував заочний арешт експрезидента України Віктора Януковича у справі про розстріли на Майдані.

Це означає, що новий розгляд справи буде проходити в суді першої інстанції.

Раніше в ВАКС пояснили, чому не заарештували Януковича і його сина.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: