Співпраця з МВФ: як відсутність траншу позначиться на бюджеті наступного року

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Для перегляду програми МВФ Україна має досягти повного взаєморозуміння у кроках для подальшої співпраці, заявила директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва після телефонної розмови з президентом Володимиром Зеленським. У коментарі «Слово і діло» економіст Ілля Несходовський зазначив, що Україна не отримає траншу МВФ найближчим часом і в наступному бюджетному році це відчує бізнес.

«Україна порушила свої зобов’язання: це питання і керівництва НБУ, і антикорупційних органів, і електронного декларування. Доки ці позиції, принаймні, дві останні, не будуть виконуватися, про транш не може йтися. І навіть якщо ці два питання будуть вирішені – лишається багато інших обіцянок, яких українська влада не виконала», — сказав Несходовський.

Експерт наголосив, що Україна у рамках співпраці із МВФ виконала 4 із 10 зобов'язань.

Глава МВФ прокоментувала розмову із ЗеленськимДля перегляду програми МВФ Україна повинна досягти повного взаєморозуміння в кроках для подальшої співпраці.

«Ті чотири, які виконані – щодо реформування митниці та податкової й ще два стосовно банківської системи, там був ухвалений закон. Але ж залишається і решта, у цьому напрямку нічого не просувається», — відзначив експерт.

Економіст вважає, що ненадання Україні траншу сильно позначиться на бюджеті і постраждає від цього насамперед бізнес.

«Коли бюджет тільки представили – він уже був нереалістичний. І от зараз, за відсутності траншу з боку МВФ, бракуватиме додатково ще від 100 до 150 млрд грн. На даний момент відсутні гроші на фінансування видатків. І цих коштів не вистачатиме наступного року», — відзначив експерт.

17 листопада Президент Володимир Зеленський і директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва по телефону обговорили важливість затвердження збалансованого бюджету на 2021 рік, а також ризики нещодавнього рішення КСУ про скасування частини положень антикорупційного законодавства.

Раніше в Мінфіні оцінили шанси отримання траншу від МВФ.

Голова Мінфіну заявляв, що Україна через КСУ може втратити транші МВФ і кредити ЄС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: