Реорганізація ОПК: як провести реформу промислово-оборонної галузі

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

До 2022 року Міністерство оборони реорганізує понад 40 своїх держпідприємств, а ще 44 — ліквідує. Це передбачає стратегія реформування відомства. У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов розповів, що реформа галузі ОПК повинна розпочатися з реорганізації концерну «Укроборонпром», який є монополістом.

«Це — аудит рентабельних і не дуже підприємств, які нині потрібні і не дуже. Це організаційно-штабна реформа», — зазначив Жданов.

Експерт вважає, що реорганізація не вплине на оптимізацію процесів в галузі.

Зеленський змінив главу «Укроборонпрому»Президент Володимир Зеленський 6 жовтня звільнив Айвараса Абрамовичуса з посади голови ДК Укроборонпром і призначив замість нього Ігоря Фоменка.

«Це не вплине на саму систему «Укроборонпрому», тому що будь-яка державна монополія має величезну корупційну складову. Більшість країн світу, борючись із корупцією, спрощують державну монополію», — зазначив експерт.

Жданов зазначив, що немає сенсу реформувати концерн через те, що саме підприємство породжує корупційні схеми управління.

«При цьому, якщо говорити про переведення підприємства на госпрозрахунок, про жодну монополію не може йти мови. На ринку всі повинні бути в рівних умовах конкуренції, на рівних умовах — державні з приватними. В ідеалі — це, звичайно, як в Німеччині», — розповів Жданов.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що чиновника Міноборони упіймали на хабарі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: