Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 17-20 листопада

Читать на русском

У Верховній раді станом на сьогодні на коронавірус хворіють 27 народних депутатів, разом зі спікером Дмитром Разумковим і його першим заступником Русланом Стефанчуком. Зважаючи на таку складну ситуацію можливо, що пленарний тиждень пройде в скороченому вигляді: у вівторок депутати активно попрацюють, а в середу-п'ятницю будуть збиратися тільки в комітетах. За потреби парламент вдасться до свого вже улюбленого формату роботи – позачергових засідань. Про що сьогодні говорили на Погоджувальній раді, розбиралося «Слово і діло».

Дмитро Разумков підключився до Погоджувальної ради через відеозв'язок. Спікер запропонував створити в парламенті робочу групу, щоб напрацювати компроміс для виходу з конституційної кризи. «Ви всі добре пам'ятаєте, що законопроєкт 4304 був розроблений і підтриманий багатьма політичними силами і фракціями у Верховній раді України, і це була така швидка консолідована реакція парламенту на те, що сталося. Але паралельно з цим сьогодні ми з вами бачимо деяке гальмування і блокування цього процесу з боку тих чи інших політичних сил, груп та інших суб'єктів. Але я впевнений, що сьогодні паралельно з цим процесом ми повинні переходити і до другого етапу: створити робочу групу, яка безпосередньо вже почала напрацьовувати ті законодавчі ініціативи, які ми з вами планували», – сказав Разумков.

Завтра Верховна рада планує знову розглянути законопроєкт про відтермінування обов'язкового запровадження РРО для деяких груп підприємців. Минулого тижня його відправили на повторне перше читання.

Також на завтра в парламент хочуть викликати прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, щоб він розповів про своє бачення виходу з карантину. До речі, в Раді не оцінили карантин «вихідного дня» і зареєстрували постанову, в якій рекомендують Кабінету міністрів скасувати його. Ще одну постанову, яку хочуть затвердити – про своєчасне інформування громадян в разі посилення карантину. Судячи із заяв фракцій і груп, в парламенті з цих питань дивовижна одностайність.

У «Слузі народу» заявили, що важливо якомога швидше ухвалити законопроєкт №3651 про утворення районних державних адміністрацій та про передачу майна. Також у фракції не проти створити робочу групу стосовно КСУ. «Можливо, при підготовці, активній роботі цієї робочої групи у нас є потенціал на позачергове засідання, ініційоване, наприклад, президентом. Ми до нього звернемося, як навесні це робили, з розгляду саме цих законопроєктів. Одне засідання тільки по цих законопроєктах», – сказав Олександр Корнієнко.

«Європейська солідарність» зажадала створити ТСК після заяв Ігоря Уманського. Нагадаємо, колишній радник Андрія Єрмака розповів про порушення під час фінансування ремонту доріг. «Батьківщина» теж виступає за те, щоб розслідувати, як витрачалися гроші, які виділили на дороги з Фонду боротьби з коронавірусом.

«Голос» хоче завтра найперше ухвалити постанову щодо карантину «вихідного дня». «Це як подорожник для того, щоб вилікувати перелом кісток, непотрібний і безглуздий», – зазначив Ярослав Железняк. Також фракція запропонувала зібрати позачергове засідання і відправити у відставку міністра охорони здоров'я Максима Степанова.

Нагадаємо, про те, як минув попередній пленарний тиждень, можна почитати в нашому матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: