У школу з п’яти років: коли чекати нових змін

Читать на русском
Микола Скибаексперт напрямку "Освіта", UIF

Міністерство освіти України розглядає можливість початку шкільного навчання з п'яти років. У коментарі «Слово і діло» експерт з питань освіти Микола Скиба відзначив, що зменшення шкільного віку може обговорюватися після того, як концепція «Нової української школи» пройде повний цикл пілотування.

«Поспішати із цим точно не варто. До того ж, є відчутна різниця і зараз, коли одна дитина пішла у школу у шість років, а інша — у сім. Якщо ми говоримо про п’ять – такі ініціативи, звісно, можуть бути, але треба виконати низку умов. Така практика, до речі, є в Британії. Але це не є навчання, як воно існує у розумінні більшості педагогів та батьків. Це, швидше, підготовка до засвоєння нових знань у подальшому. Це – плавна адаптація. Тому, це окрема концепція», — сказав Скиба.

Експерт наголосив, що висновки можна робити по завершенню тестування «Нової української школи» в рамках всього циклу початкової школи.

У МОН не виключають початок шкільного навчання з 5 роківМіністерство освіти України розглядає можливість початку шкільної освіти з п'яти років. Рішення ще на обговоренні.

«Зі стартом «Нової української школи» в нас означились контури, але треба завершити пілот, повний цикл. Є нові програми, їх дві, й вже є різні досвіди апробування. Наступного року завершиться пілотування четвертих класів і ми побачимо повний цикл. Й тут може виникнути кілька моментів. Можливо, варто продовжити навчання в початковій школі до п’ятого класу, щоб до середньої — дитина потрапляла у більш свідомому віці», — сказав Скиба.

За його словами, для зменшення віку, коли дитина може піти в школу, повинні з’явитися умови, в яких вона збереже свою дослідницьку поведінку.

«Для того, щоби порушувати такі питання, треба переконатися, що культура початкової школи нова й там не загубиться дослідницька поведінка дітей та буде приділятися увага потребам малечі», — пояснив експерт.

Нагадаємо, раніше Міносвіти представило держстандарт базової середньої освіти.

Також в МОН озвучили зарплати вчителів після підвищення в 2021 році. Так, посадовий оклад учителя I категорії від січня збільшиться до 6 061 грн, а з липня до 6 567 грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: