Нові заході проти COVID-19: чи можуть у регіонах відмовитися від карантину

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

У середу, 11 листопада, уряд оголосив про запровадження карантину «вихідного дня», однак в регіонах з цього приводу вже почалися суперечки. Зокрема, мер Львова Андрій Садовий заявив, що міська влада не погодиться на такі умови. У коментарі «Слово і діло» юрист Богдан Бондаренко відзначив, що подібні заяви лунатимуть в регіонах, де відбудеться другий тур місцевих виборів, однак оскаржувати постанову Кабміну в судах ніхто не буде.

«Це політична заява, особливо, якщо врахувати, від кого ми її почули, а там буде другий тур. Моя позиція, що це – конфлікт між регіонами та центром за своєю природою і він таким лишається, а будь-які додаткові обмеження його поглиблять»,— сказав Бондаренко.

Бондаренко додав, що переводити дискусію у правове поле навряд чи стануть.

Карантин «вихідного дня»: як працюватиме допомога підприємцямПрограми з підтримки бізнесу не наповнені реальними грошима, тому єдиний вихід – не забороняти працювати, вважає експерт.

«Адаптивний карантин в цьому сенсі – це була нагода передихнути, але вірус, звісно, на це не зважає. З точки зору права, оскарження рішень Кабінету міністрів не були оформлені в судах. В рамках адміністративної юрисдикції, не було позиції, яка могла би допомогти органам місцевого самоврядування. Тобто, у правовому полі нічого не змінилося з моменту минулого карантину», — сказав експерт.

Експерт додав, що під час нового карантину протистояння центру та регіонів буде слабшим, оскільки відбулося перезавантаження місцевої влади.

«Я не можу сказати, що це був приклад Львова. І раніше регіони зверталися до суду з цих питань. З такої точки зору, мені здається, можливо, в тих містах, де вже керівники міст обрані, навряд чи можна очікувати якихось рухів, якихось оскаржень. А вже потім, коли новобрана влада розбереться – можливо», — сказав він.

Нагадаємо, Кабінет міністрів напередодні запровадив в Україні карантин «вихідного дня». Він почне діяти з найближчих вихідних – 14-15 листопада.

З 00:00 суботи і до 00:00 неділі працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки, банки, АЗС та ветеринарні аптеки. Транспорт продовжить роботу, але з обмеженнями за кількістю пасажирів.

Водночас будуть зачинені ресторани, кафе, ТРЦ. Також заборонені всі розважальні заходи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: