Карантин «вихідного дня»: як працюватиме допомога підприємцям

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Уряд запровадив карантин «вихідного дня», який триватиме, щонайменше, три тижні. В Кабміні пояснили, що підприємці зможуть розраховувати на допомогу з боку держави. У коментарі «Слово і діло» економіст Олексій Дорошенко відзначив, що наявні програми з підтримки бізнесу не наповнені реальними грошима, тому єдиний вихід – не забороняти працювати.

«Програма «5-7-9» складалася із боржників. Банк просто пропонував, щоби кредити, які були до цього, відтерміновувалися. «Живих» грошей у цій програмі практично немає. Тому, звісно, говорити, що українська економіка отримає кошти й врятується на час карантину, ми не можемо. Не закривати економіку – це єдине, що можна зробити, а також передбачити реальні кредити для бізнесу», – сказав Дорошенко.

Дорошенко додав, що наприкінці фінансового року важко запропонувати робочі механізми з підтримки бізнесу.

Львів не буде дотримуватися карантину «вихідного дня» – СадовийМер Львова Андрій Садовий заявив, що міська влада не прийматиме умови карантину вихідного дня.

«Ця допомога не працювала весь цей час, тому я скептично ставлюся до озвучених речей, які повторюються з березня. Жодна програма за цей час не працювала, тому я не бачу підстав розраховувати, що під кінець року щось буде зроблене, тим паче, що дефіцит бюджету все більше відчувається», – пояснив він.

За словами Дорошенка, відтермінування податків немає, тому забороняти працювати не можна.

«Фінансова подушка давала змогу працювати до півроку. Після півроку карантину бізнес почав закриватися. Ситуація нагадує жахливий стан кінця дев’яностих. Виплати по окремих ФОПах дійсно були, але ця допомога настільки незначна, що проблеми не вирішує і від банкрутства не рятує. В даному разі варто говорити про комплексну підтримку», – підсумував економіст.

Нагадаємо, 11 листопада Кабмін запровадив в Україні карантин «вихідного дня». Це означає, що у суботу-неділю буде заборонена робота ресторанів, кафе, нічних клубів, ТРЦ, спортзалів і непродуктових магазинів.

Крім того, в Україні повернули загальний карантин. У всіх областях діятимуть обмеження «помаранчевої» зони.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: