Рада надала культурі і туризму податкові пільги

Читать на русском
Закон про держпідтримку культури, туризму і креативних індустрій у другому читанні підтримали 293 нардепа.
wikipedia.org

Парламент 3 листопада ухвалив в цілому президентський законопроєкт, що передбачає зменшення або звільнення від оподаткування низки проєктів і програм у сфері культури, туризму і креативних індустрій.

Закон у другому читанні підтримали 293 депутати. Документ вносить зміни до Податкового кодексу України.

Ткаченко анонсував «велику реставрацію» об'єктів культуриВ рамках проєкту Велике будівництво у 2021 році Мінкультури відновлять 100 культурних об'єктів, серед яких музеї та замки.

«Метою проєкту закону є впровадження податкових механізмів для надання державної підтримки сфер культури, туризму і сектора креативних індустрій з метою недопущення їх стагнації для збереження і створення нових робочих місць», - сказано в пояснювальній записці.

Так, законопроєкт №3851 пропонує звільнити від оподаткування податком на прибуток підприємств та податком на доходи фізичних осіб доходи у вигляді цільових культурних грантів, що надаються на безоплатній та безповоротній основі за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів, міжнародної технічної допомоги для реалізації проєкту або програми в сфері культури, туризму і в секторі креативних індустрій.

Крім того, документ передбачає введення зниженої ставки податку на додану вартість в розмірі 7% для стимулювання попиту і розширення доступності операцій з постачання послуг з показу вистав, постановок, виступів акторів і артистів, культурних заходів.

Також пропонується застосовувати з 1 січня 2023 року до 1 січня 2025 року знижену ставку ПДВ в розмірі 7% до таких операцій: демонстрації і показу фільмів, адаптованих в україномовні версії інклюзивної призначення, а також зі спеціальними адаптованими субтитрами (для осіб з порушенням слуху).

Нагадаємо, ще в серпні президент Володимир Зеленський доручив уряду розробити план щодо підтримки культури і туризму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: