Як змінювалась вартість нафти на світових ринках у 2015-2020 роках

Читать на русском

У середині жовтня Лівія оголосила про відновлення видобування на Ель-Шарара — найбільшому нафтовому родовищі в країні. Заява нафтовидобувної компанії пролунала на тлі мирних переговорів. Їх розпочали сторони лівійського конфлікту напередодні більш масштабної зустрічі в наступному місяці під егідою ООН. Після цього «чорне золото» різко подешевшало. «Слово і діло» подивилось динаміку цін на нафту марки Brent за останні шість років.

Нагадаємо, у Лівії протягом тривалого часу паралельно існують два органи виконавчої влади: уряд національної згоди Файєз Сарраджа, що засідає в Триполі, і тимчасовий кабінет Абдалли Абдуррахмана ат-Тані, який діє на сході країни і якого підтримує Лівійська національна армія під командуванням Халіфи Хафтара.

За даними західних ЗМІ, сили Хафтара підтримують Росія, Франція, Саудівська Аравія, ОАЕ, Єгипет. На боці уряду в Триполі виступають Туреччина, Катар і Італія.

Рішення про відновлення видобування ухвалене після досягнення угоди з силами, лояльними Лівійській національній армії Халіфи Хафтара, який пообіцяв не чинити перешкод функціонуванню цього родовища.

Насправді ціни на нафту постійно «стрибають» залежно від ситуації економічної на ринку та політичної – у світі. Протягом місяця на марку Brent вони коливалися в межах від 0,1 до 5% через ураган в Мексиканській затоці, зростання запасів у США, на тлі запровадження нових карантинних заходів у низці європейських країн.

Шість років тому нафта почала стрімко дешевшати і досі не досягла липневих показників 2014 року, які становили 112,20 доларів за барель. Однак тоді до кінця року ціна за барель впала до позначки 73,18.

У 2015 році нафта і далі дешевшала і до грудня вже коштувала лише 44,27 долари за барель.

2016 рік почався з рекордного падіння до 37,26 доларів за барель у січні і до грудня нафта трохи здорожчала до 53,60 доларів за барель.

Протягом усього 2017 року ціна на нафту поступово зростала з 55,64 (у січні) до 63,63 долари за барель (у грудні).

2018 рік почався з позначки у 66,59 доларів за барель. Ціна упевнено зростала до листопада (75,46), але різко впала у грудні (60,69 доларів за барель).

На початку 2019 року нафта різко подешевшала до 54,15, у травні коштувала 70,44, а в грудні знову подешевшала до 62,47 доларів за барель.

2020 рік можна вважати найбільш в цьому плані нестабільним. На початку року за барель нафти давали 66,15 доларів, але до квітні ціна впала до рекордно низької позначки у 22,72 долари за барель. Наступні п’ять місяців нафта дорожчала і у вересні коштувала 45,75 доларів за барель, але вже наступного місяця подешевшала до 40,87 і станом на початок листопада барель просили 36,56 доларів.

Раніше «Слово і діло» досліджувало світову ціну нафти і вартість бензину в Україні в 1997-2020 роках.

Також ми писали, що нафта дорожчає на підсумках зустрічі ОПЕК+.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: