Справа Марківа: що могло вплинути на винесення обвинувального вироку

Читать на русском
Олександра МатвійчукПравозахисниця, голова ЦГС

У п'ятницю, 25 жовтня, в італійському апеляційному суді відбулося чергове засідання у справі гвардійця Віталія Марківа. Очікується, що рішення оголосять 3 листопада. У коментарі «Слово і діло» керівниця «Центру громадянських свобод» Олександра Матвійчук розповіла, що під час судового слухання в Павії довкола справи Марківа сформувався фон, що створював «презумпцію винуватості» українця, однак наразі моніторинг засідань свідчить про ретельне вивчення апеляційним судом обставин справи.

«З того, що ми бачимо, як тривають судові засідання можна говорити, що суд намагається розібратися в ситуації: задовольняє клопотання сторін, надає додатковий час для проведення додаткових експертиз та розшифровок, демонструє ретельність у вивченні доказів, які представляються. Ми сподіваємося, що це дасть змогу вже третього листопада винести об’єктивне і неупереджене рішення», — сказала Матвійчук.

Матвійчук розповіла, що моніторинг судового процесу здійснює міжнародна робоча група за участю російських та українських правозахисників, і спостерігач від неї відвідує усі судові засідання в Мілані.

Справа українського нацгвардійця Марківа: яка роль російської пропагандиСправа Марківа принципова для України тому, що є результатом російської пропаганди в ЄС й Україна має докладати зусиль щодо розповсюдження інформації на міжнародному рівні, вважає експерт.

Правозахисниця наголосила, що проміжні результати роботи міжнародної робочої групи виявили тенденційність висвітлення судового процесу в італійській пресі, що, вірогідно, порушувало принцип презумпції невинуватості щодо українця.

«Експерти міжнародної робочої групи відзначали, що сформувався особливий фон, який створював «презумпцію винуватості» довкола справи Віталія Марківа. У цілій низці публікацій стверджувалося, що затриманий — «вбивця» Роккеллі, без допущення можливої невинуватості підозрюваного», — розповіла правозахисниця.

Матвійчук додала, що інформаційний дисбаланс міг вплинути на рішення, яке було винесене судом першої інстанції.

«По-друге, до моменту винесення вироку в італійській пресі був присутній очевидний дисбаланс у представленні позицій: не надавалося слово ні Віталію Марківу, ні стороні захисту, ні представникам України. Склалося таке враження, що будь-які спроби розібратися, чи, бодай, поставити під сумнів провину Віталія у цій справі сприймалося і подавалося пресою, як спроби перешкоджання правосуддю. Це заслуговує окремої правової оцінки, оскільки суд першої інстанції, який засудив Марківа до 24 років, — а це був суд присяжних, то зрозуміло, що такий викривлений фон міг спричинити суттєвий вплив на їхнє рішення», - відмітила Матвійчук.

Нагадаємо, український військовий Віталій Марків понад три роки перебуває в італійській в’язниці за обвинуваченнями в співучасті у вбивстві італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського правозахисника Андрія Миронова біля окупованого Слов'янська у травні 2014 року.

Торік суд першої інстанції у місті Павії виніс обвинувальний вирок українцю — 24 роки тюрми.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: