Справа українського нацгвардійця Марківа: яка роль російської пропаганди

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

У п'ятницю в італійському апеляційному суді відбувається засідання у справі гвардійця Віталія Марківа. У коментарі «Слово і діло» політолог Віталій Кулик відзначив, що ця справа принципова для України тому, що є результатом російської пропаганди в ЄС й Україна повинна докладати зусиль щодо розповсюдження інформації на міжнародному рівні.

«Я вважаю, що всі підстави скасувати вирок попередньої інстанції в апеляції є. Сподіваюсь, що все ж таки вдасться через тиск, через донесення української позиції переконати суд і громадську думку. Оскільки суд в Італії напряму від неї залежить. Тим паче, це питання справді політичне і перебуває у фокусі російської пропаганди», — сказав Кулик.

Політолог відзначив, що справа Віталія Марківа принципова для України через те, що український військовослужбовець опинився за ґратами через розповсюдження російської пропаганди, яка мала вплив на італійську громадську думку.

В Італії триває четверте судове засідання щодо апеляції МарківаУ п'ятницю в італійському апеляційному суді проходить засідання у справі гвардійця Віталія Марківа.

«Саме російські засоби масової інформації сформували уявлення про те, що відбувається на Донбасі, тому проросійські настрої в італійському суспільстві присутні й вони підігріваються популістськими політичними силами, які перебувають зараз в Італії при владі. Тому, очевидно, що це серйозний «бій» й багато що залежить від нашого посольства, дипломатичного корпусу, а також від донесення української позиції у європейських медіа. Хотів би відзначити, що наше посольство в Італії дійсно здійснює титанічну роботу із просування позицій щодо справи Марківа. Не варто забувати, що українець потрапив за ґрати саме через поширення російських пропагандистських наративів. Це – реальний сценарій РФ зусиллями російських медіа. Зараз ця хвиля спала, за цим треба стежити і використовувати», — сказав він.

За словами Кулика, справа Марківа була цілком зрежисована й ця ситуація стала можливою і за рахунок відсутності достатньої кількості інформації на європейському рівні з боку України.

«Фактично, це було зрежисовано російською пропагандою та винесено на європейський рівень через медіа. Начебто це були розстріли цивільних й стріляли цілеспрямовано по цивільних. Це вплинуло на сприйняття суддями справи. Питання на контролі міністра закордонних справ. На порятунок Марківа направлений юридичний блок МЗС. МВС також докладає зусилля», — наголосив експерт.

Нагадаємо, український військовий Віталій Марків понад три роки перебуває в італійській в’язниці за обвинуваченнями в співучасті убивства італійського фоторепортера та його російського перекладача біля окупованого Слов'янська у травні 2014 року.

Торік суд першої інстанції міста Павії виніс обвинувальний вирок з терміном у 24 роки ув’язнення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: