Конфлікт Києва та Будапешта: чи очікувати чергового загострення у відносинах двох країн

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Україна заборонила в’їзд на свою територію двом угорським високопосадовцям та вручила ноту протесту дипломатичному представнику через незаконну політичну агітацію іноземними громадянами у Закарпатській області під час місцевих виборів. Будапешт назвав такі дії недружнім кроком. У коментарі «Слово і діло» політолог-міжнародник Володимир Воля відзначив, що відносини між двома країнами залишалися напруженими і раніше, попри активізацію двосторонніх зустрічей, адже основні проблемні питання досі не вирішені.

«Насправді відносини не змінювалися, просто політично виглядало так, начебто настала відлига після зустрічей угорських та українських чиновників. Вірогідно, ця відлига і стала можливою, бо Україна готувалася до виборів. Також можливо, що угорська влада і розраховувала надати угорцям, що мешкають в Україні, допомогу напередодні виборів», — сказав Воля.

На думку експерта, проблемні питання між країнами нікуди не зникали.

Угорщина готова допомогти Україні в боротьбі з паводками – СійяртоУгорщина готова надати допомогу Україні в боротьбі з паводками в західних регіонах країни.

«Проблемні питання, які були між країнами до цього все одно залишалися – і мовний закон, і самоврядування угорців Закарпаття й деякі інші. Всі ці питання залишалися невирішеними, тому відлига основних питань не стосувалась. Просто тональність угорців дещо пом’якшилась щодо України», — сказав політолог.

Воля відзначив, що реакція України на незаконну агітацію угорських чиновників на Закарпатті була доволі жорсткою.

«Я не впевнений, що треба було вручати послу ноту, але, схоже, що відлига закінчилася і заява Пітера Сійярто, що Україна перекреслила підтримку угорців, – звучить доволі жорстко. Але це не нове. Адже це донедавна Угорщина часто блокувала українське питання. Чи вдаватиметься вона до нових демаршів – я не впевнений. Тобто, ситуація повернулась до вихідної точки», — підсумував експерт.

Нагадаємо, Україна заборонила в'їзд двом високопоставленим особам з Угорщини. Причиною такого рішення стала незаконна агітація на Закарпатті під час місцевих виборів.

Також міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що МЗС ініціювало запровадження заборони на в'їзд в Україну ще кільком громадянам Угорщини, які активно втручалися у внутрішні справи України під час виборчої кампанії.

Раніше Міністерство закордонних справ викликало посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто для вручення йому ноти протесту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: